• Băncile vor acces la datele personale ale populaţiei. Chirieac: Nu înţeleg. Aş pune problema dacă e constituţional
Analistul politic Bogdan Chirieac susține că accesul la bazele de date pentru băncile care funcționează în România ar putea fi o măsură neconstituțională. Discuţia vine după întâlnirea dintre premierul Florin Cîţu şi Asociaţia Română a Băncilor şi Consiliul Patronatelor Bancare.
„Acum cu bazele de date, cu verificare și securitate, nu suntem puțin cam sătuli de chestiunea asta? Eu aș pune problema dacă o astfel de decizie este constituțională. Știu că există acordul ăsta de GDPR, dacă dați pe orice site din țara asta îți cere acordul, sunt cookies și alte lucruri de genul acesta. Eu nu înțeleg de ce banca trebuie să aiba acces la acest tip de baze de date. Iertați-mă, dar chiar nu înțeleg. La fel cum nu înțeleg legea aia cu notarul care trebuie să anunțe poliția la fiecare tranzacție, la toate zonele astea securistice împinse la extrem.
Deci toată lumea este acuzată și totul a venit de la 11 septembrie, pe chestiunea cu terorismul. Populația unei întregi țări este acuzată de terorism și atunci o verificăm pe toată. Mie asta mi se pare de-a dreptul absurd în zona asta. Sunt client al băncii, m-am dus, m-a identificat banca. Sigur că politica băncii poate spune că odată pe an trebuie să mă mai vadă la față, dar cu asta basta. Să intri în baza de date, să vezi ce și cum și toate lucrurile astea, ce amendă de circulație am primit, de parcare, ce mai vreți dumneavoastră, mi se pare profund neconstituțional. Nu cred că ăsta este tipul de țară în care cred că vrem să trăim”, a declarat Bogdan Chirieac în cadrul unei emisiuni de la România TV.
Actualizarea este necesară băncilor
"Se va rezolva problema aceasta anul acesta. Am înțeles nevoia pentru că pe de o parte este Oficiul Național de Spălare a banilor care cere informații de la sistemul bancar și le impune aceste reguli, pe de altă parte (n.a bancherii) nu au cum să ia aceste informații și sunt prinși la mijloc.", a declarat miercuri premierul Florin Cîțu, după această întâlnire.
Pentru a nu mai fi nevoiți să cheme oamenii la bancă și să-i amenințe cu închiderea conturilor, bancherii vor să aibă acces la baza de date a Evidenței Populației, unde se poate vedea cine și unde s-a mutat, pentru a face din oficiu aceste actualizări de date.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News