Băncile încearcă să creeze o lume fără cash - asta ar fi un dezastru pentru economie
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Furnizorii de așa-numitele plăți fără numerar - toate acele carduri bancare, platforme fintech și aplicațiile mobile care facilitează transferul digital între conturi- prezintă numerarul ca pe ceva rudimentar.

Într-o reclamă pentru Super Bowl din 2016, PayPal a lansat un atac asupra „banilor vechi”, contrastându-i cu o lume a „banilor noi”, digitali. Jucători importanți precum Visa și PayPal prezintă banii digitali ca o actualizare a numerarului – primul chiar a încheiat o înțelegere cu NFL pentru a promova un Super Bowl fără numerar în 2020. Termenul „plată fără numerar” implică faptul că unele piedici anterioare au fost eliminate. În felul acesta, ți se prezintă ideea că nu are sens să ții cu dinții de un sistem inferior, notează Insider.

Această denigrare a numerarului a fost eficientă. În marile orașe din lume, o serie de magazine au început să rămână fără numerar, mai ales ca urmare a crizei COVID-19. În Marea Britanie, de exemplu, utilizarea numerarului a scăzut cu 50% în 2020, deoarece utilizatorii de bani lichizi au fost respinși de magazinele care au refuzat să primească bani fizici.

Dar numerarul nu este un sistem inferior, iar ideea că rudimentar este pe cât de înșelătoare, pe atât de periculoasă. De fapt, această goană de a face o lume fără numerar ar putea duce la o tragedie pentru milioane de oameni. Chiar și oamenii care preferă plățile cu cardul sau prin aplicații ar trebui să respingă o lume total fără numerar. Este o lume în care chiar și cele mai mici plăți vor trebui să călătorească prin intermediul unor instituții financiare puternice, ceea ce ne lasă expuși supravegherii și controlului lor - și, de asemenea, incompetenței lor. Un sistem de plăți fără numerar este unul dependent de băncile care sunt predispuse la crize financiare, defecțiuni ale sistemelor și atacuri cibernetice.

Jetoanele de cazinou ale economiei

Spre deosebire de trecerea de la trăsurile trase de cai la mașini, transferurile bancare digitale nu reprezintă o actualizare a sistemului actual de numerar guvernamental. 

Cel mai simplu mod de a înțelege acest lucru este printr-o analogie. Sunt jetoanele de cazinou un „upgrade” la banii pe care i-ați putea preda pentru a le obține? Nu. Un jeton de cazinou este o formă de bani cu scop limitat, emisă de un cazinou. Dar dacă nu ai putea răscumpăra un jeton pentru numerar, acesta ar fi inutil. 

Mulți oameni nu realizează că banii digitali de masă sunt similari acestor jetoane. Unitățile pe care le vedeți în contul dvs. bancar sunt „jetoane digitale”, emise de banca dvs., pe care le controlați cu cardul de plată sau cu aplicația mobilă. Întregul sistem de plăți digitale - facilitat de companii precum Visa și Mastercard - este o rețea elaborată pentru transferul acestor jetoane emise de bancă, dar ele rămân, din punct de vedere psihologic și legal, ancorate la sistemul de numerar. Când mergi la un bancomat pentru a retrage numerar, ceri răscumpărarea jetoanelor.

Nu este clar dacă sistemul monetar digital ar putea exista chiar și fără acces la numerar. Cipurile digitale vă promit bancnote emise de guvern, iar această promisiune este goală dacă nu le puteți obține de la bancomat. În ciuda acestui fapt, băncile din multe țări speră ca oamenii să uite încet că au dreptul de a-și scoate banii din sistemul bancar, închizând bancomatele și sucursalele băncilor cu amănuntul și blocând efectiv ieșirile către sistem. În timp ce generațiile mai în vârstă fac încă o distincție clară între „bani din afara băncii” (numerar) și „bani din interiorul băncii” (jetoanele bancare digitale), mulți tineri uită că există o distincție. Pe măsură ce acest fenomen progresează, suntem blocați în instituții financiare care ne pot urmări, influența și ne pot constrânge prin sufocarea infrastructurii de plăți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel