Băncile conduse de femei acordă mai puţine credite marilor poluatori (studiu BCE)
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 10 oct 2022, 22:02
WhatsApp
Băncile conduse de femei acordă mai puţine credite marilor poluatori (studiu BCE) - Foto Pexels
Băncile conduse de femei acordă mai puţine credite marilor poluatori (studiu BCE) - Foto Pexels
Băncile care au o mai mare diversitate de gen în consiliile lor directoare tind să acorde mai puţine credite companiilor care creează prejudicii mai mari mediului înconjurător, arată un studiu efectuat de Banca Centrală Europeană, transmite Bloomberg.Pe baza analizei datelor privind împrumuturilor acordate de băncile din zona euro, studiul BCE a ajuns la concluzia că băncile care au un procent relativ ridicat, peste 37%, de femei în consiliile lor directoare, au direcţionat aproximativ 10% din volumul lor de împrumuturi spre firme care au o intensitate relativ mare a emisiilor poluante.

Studiul publicat luni de BCE a mai ajuns la concluzia că directorii de bancă femei acordă volume de credite mai mici către firmele mai poluante, iar această tendinţă este mai puternică în ţările unde sunt mai mulţi politicieni femei care sunt orientate spre protejarea mediului.

Rezultatele studiului confirmă "efectele benefice ale unei mai mari diversităţi în instanţele de decizie asupra rezultatelor firmelor, şi, dintr-o perspectivă mai largă, asupra economiei globale" susţine echipa de cercetători de la BCE condusă de Leonardo Gambacorta. 

Citește și - Anunțul Băncii Centrale Europene: Cererea în zona euro joacă un rol în creşterea inflaţiei

Majorarea cererii din partea consumatorilor în zona euro joacă un rol în creştere în inflaţia excesivă, se arată într-un studiu publicat, vineri, de Banca Centrală Europeană (BCE), sugerând că în viitor presiunile preţurilor ar putea deveni mai accentuate, transmite Reuters.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou maxim istoric în septembrie - 10% - cu mult peste ţinta BCE, de 2%, ceea ce menţine presiunile asupra instituţiei cu sediul la Frankfurt să opteze pentru o nouă majorare semnificativă a costului creditului în octombrie, apreciază analiştii. Iniţial, inflaţia a crescut ca urmare a majorării preţurilor energiei, evoluţii care nu pot fi afectate de deciziile de politică monetară, dar rolul acestui şoc legat de aprovizionare acum se atenuează.

'În ultimele luni, factorii pe partea cererii şi ofertei au jucat în mare parte roluri similare în inflaţia de bază. Recent, contribuţiile la inflaţie ale componentelor determinate de cerere le-au depăşit pe cele determinate de aprovizionare', apreciază BCE.

Inflaţia este acum percepută ca aproape de nivelul de vârf, dar declinul ar urma să fie iniţial lent, iar un alt studiu al BCE indică temerile consumatorilor că în următorii ani se va menţine creşterea preţurilor. Aşteptările inflaţioniste pentru următoarele 12 luni rămân la 5%, iar pentru următorii trei ani la 3%, arată datele BCE.

Analiştii se aşteaptă ca BCE să adopte o nouă majorare de dobândă, tot de 75 de puncte de bază, la reuniunea de politică monetară din octombrie, iar până la finele anului dobânda la depozite, care este în prezent la 0,75%, să treacă dincolo de 2%.  Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?