Bancherii, îngrijorați pentru veniturile lor. Vezi ce le pregătește UE
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp
bonus-bancheri
bonus-bancheri

Uniunea Europeană se pregătește să impună cele mai dure limite pentru pachetele salariale ale bancherilor din ultimii cinci ani, de când a început  criza financiară din 2008, după ce Marea Britanie nu a reuşit să apere la Bruxelles interesele din City, centrul finaniar al capitalei britanice, potrivit Financial Times, scrie Mediafax.

Săptămâna care a debutat se anunță crucială privind discuţiile pentru creşterea stabilităţii băncilor, cu Londra aproape izolată după aproape un an de diplomaţie în culise pentru atenuarea unei campanii împotriva bonusurilor declanşată de Parlamentul European (PE).

Cererea PE de a fi prevăzute limite mai stricte la bonusurile care depăşesc salariul este susținută de Franţa, în timp ce o majoritate clară - inclusiv Germania - vrea un compromis, pentru a nu fi întârziate reforme ale reglementărilor privind capitalul băncilor.

Această situaţie permite Irlandei, stat care deţine preşedinţia UE în prezent, să ceară Marii Britanii să accepte termeni care pot fi transmişi PE. Irlanda este încrezătoare că există deja o majoritate puternică.

Oficialii britanici încearcă să obţină revizuiri ale proiectului de compromis, care impune un raport de 1/1 între bonus şi salariu, cu posibilitatea de a ridica acest raport la 2/1 cu sprijinul unei supermajorităţi a acţionarilor.

Deși Marea Britanie a încercat să prezinte vineri o contrapropunere care reglementa mai strict doar bonusurile în bani, dar care nu se încaderează în cerinţele PE pentru un raport maxim care să acopere bonusurile de toate tipurile, inclusiv cele în acţiuni, șansele ca oficialii britanici să obţină o creştere sau redefinire a raportului 2/1 sunt reduse, suțin diplomaţi citaţi de Financial Times.

Impunerea unei astfel de limite pentru bonusuri va încuraja salarii fixe mari, va submina stabilitatea financiară şi regulile pentru recuperarea bonusurilor în anumite cazuri, susține guvernul britanic.

Directorii băncilor importante i-au cerut premierului britanic, David Cameron, să se opună cu înverşunare limitelor.

"Băncile intră în panică. Au crezut întotdeauna că Marea Britanie şi Germania le vor salva", a afirmat un diplomat european.

Dacă va fi stabilit un plafon strict al pachetelor salariale la bănci, implicațiile ar putea vi vizibile și în alte sectoare. Europarlamentarii cer deja ca versiunea mai dură a acestor reguli să se aplice fondurilor de hedging şi managerilor de fonduri, care în prezent se supun reglementărilor pentru bănci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel