Data actualizării:
Data publicării:

Banca Mondială recomandă introducerea cotei progresive în România; raport finanțat prin PNRR. Elena Cristian, către Câciu: Du-te acasă și lasă-l pe altul să vină cu soluții

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Elena Cristian, analist DC Business, a făcut un comentariu referitor la raportul Băncii Mondiale, finanțat din PNRR, care recomandă introducerea cotei progresive de impozitare, eliminarea scutirilor pentru IT-iști și construcții, creșterea impozitului pe dividende, creșterea impozitelor pe proprietate și creșterea impozitării microîntreprinderilor.  

Un raport realizat de o echipă de experți ai Băncii Mondiale, cu finanțare din PNRR, pentru Ministerul Finanțelor, recomandă guvernului o reformă completă a politicii fiscale. În primul rând, echipa de experți recomandă trecerea la impozitarea progresivă a salariaților și renunțarea la scutirea de impozit pe venit pentru angajații din IT, construcții și agricultură.

Mai mult decât atât, raportul propune creșterea impozitului pe dividende la 10% (de la 8% în acest moment), creșterea impozitelor pe proprietate și creșterea impozitării microîntreprinderilor, despre care susțin că distorsionează mediul economic.

Nu în ultimul rând, Banca Mondială arată că nici una dintre reformele fiscale propuse nu poate fi realizată însă fără reforma și digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Elena Cristian: S-a mers pe premisa „hai să comand eu un raport”

„Acest raport este făcut pe mandat, cu bani mulți, de către Ministerul de Finanțe, care habar nu are ce să facă în propria curte pentru a crește gradul de colectare și pentru a aduce mai mulți bani la buget. S-a mers pe premisa „hai să comand eu un raport, cu bani mulți, iar apoi să spun că Banca Mondială a recomandat”. În acest raport, pe care l-am studiat și eu, nu se spune nimic despre pensiile speciale. Vor să impună iarăși impozite, de două ori într-un an, pe mediul de afaceri. Să nu uităm că impozitul pe dividente a fost majorat, de la 1 ianuarie, de la 5% la 8%, iar acum vor să îl ducă la 10%. Vor să impoziteze și microîntreprinderile, 1 milion la număr -  care au fost oricum majorate de la 1 ianuarie prin coborârea pragului, prin regândirea sistemului de impozitare - și vor să pună un bir suplimentar pentru că nu știu ce să facă.

Ministerul de Finanțe nu știe cum să crească gradul de colectare de la 23-24%, la 40% cât este media europeană. Nu au ce să facă, nu au nicio soluție, iar Câciu crede că ar da mai bine vina pe Banca Mondială, în loc să ia niște măsuri pentru ca lucrurile să meargă în direcția bună. Nu poți să pui iarăși presiune pe mediul de afaceri, cel care ține pe umeri România. Nu poți să îi supui iarăși majorării unor impozite și taxe pentru că tu nu ai soluții. Du-te acasă și lasă-l pe altul să vină cu soluții, că eu știu oameni deștepți în țara asta! Există oameni care ar putea gândi o strategie fiscală în așa fel încât să nu mai majorezi, de două ori într-un an, impozitele și taxele pentru mediul de afaceri. 

Ei spun „nu vom introduce taxe noi”, adică „nu vom impune impozitul pe respirat, dar le vom majora pe cele existente”. N-a zis nimeni că se vor introduce taxe noi, ci că se fac simulări pe majorarea TVA, se fac majorări pe scoaterea cotei reduse de TVA din zonele unde există în acest moment, se fac simulări pe creșterea accizelor, se fac simulări, așa cum vedem în acest raport, pe creșterea impozitului pe dividente, se fac simulări pe creșterea impozitului pentru microîntreprinderi, care ar distorsiona economia României. Da, au dreptate, nu se introduc taxe noi, ci se majorează la sânge taxele existente, în așa fel încât mediul de afaceri, și așa împovărat de tarifele la energie, criza energetică, inflație, să nu mai poată face față. De ce nu s-ar duce în acest moment ANAF-ul și Ministerul de Finanțe, care până la urmă coordonează această instituție, să colecteze mai mult. Domnul Heiuș (n.r. șeful ANAF) a spus că România poate colecta 35%, dar în acest moment colectează doar 23%-24%”, a declarat Elena Cristian, analist DC Business, într-o intervenție telefonică la B1TV, în cadrul emisiunii realizate de Ioana Constantin.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel