Banca Mondială: Economia românească ar urma să înregistreze în acest an un avans de 4,3%
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Economia românească ar urma să înregistreze în acest an un avans de 4,3%.

Economia românească ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 4,3%, faţă de un avans 4,5% previzionat în iunie 2021, conform raportului Băncii Mondiale 'Perspective Economice Globale' (Global Economic Prospects) publicat miercuri.

Pentru 2023, Banca Mondială prognozează o expansiune de 3,8% a PIB-ului României, faţă de un avans de 3,9% previzionat în iunie 2021, în timp ce instituţia estimează că în 2021 s-a înregistrat o creştere de 6,3%. În regiunea Europa şi Asia Centrală, în care este inclusă şi România, Banca Mondială prognozează o creştere a economiei de 3% anul acesta, şi de 2,9% anul viitor, în timp ce economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 4,1% în 2022 şi de 3,2% în 2023. 

VEZI ȘI: Cîţu, atac la PSD: Economia a performat mai bine decât se aşteptau specialiştii care astăzi sunt cu noi la guvernare / video

Florin Cîţu a făcut o radiografie a situaţiei economice a Românie la final de an 2021 şi început de 2022.

"Va rămâne creşterea economică peste aşteptări. Vă aduc aminte că anul trecut am început bugetul cu o creştere economică estimată în jur de 4,5 şi se va termina anul cu o creştere economică în jur de 7%. De aceea anul trecut, având venituri mai mari la buget, am reuşit să scădem deficitul bugetar de la 10  la sub 7, deşi ţinta era de 7,16, şi am avut venituri pentru o primă fază de decontare a facturilor fără să avem deficit bugetar.

Deci performanţa economică pe primele trei trimestre a fost una bună, peste aşteptări. Bineînţelesc că economia României dar şi cea globală au fost lovite de mai multe şocuri pe partea de costuri de producţie, iar acestea s-au văzut în creşterea preţurilor. Unul dintre ele este energia, altul a fost cel de producţie pentru că veneam după perioada de pandemie.

Dar economia României, anul trecut, după ce tragem linie, a performat mai bine decât se aştepta oricine, decât ne spuneau toţi specialiştii – care astăzi sunt cu noi la guvernare – dar erau specialişti în partea cealaltă şi spuneau că o să fie dezastru. Nu a fost aşa", a explicat, la DC News, Florin Cîţu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel