Banca Mondială a refuzat să ajute El Salvador cu implementarea Bitcoin
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Banca Mondială a respins cererea venită de la El Salvador.

Conform BBC, Banca Mondială a respins solicitarea venită de la El Salvador privind ajutorul cu implementarea Bitcoin ca mijloc oficial de plată. Instituția internațională de împrumuturi a transmis că transparența va lipsi cu desăvârșire, în timp ce impactul minării de Bitcoin are un impact important asupra mediului înconjurător.

La începutul lunii acesteia, țara central-americană a anunțat planuri pentru a adopta formal criptomoneda Bitcoin, devenind astfel prima națiune din lume care face acest lucru. Ideea este utilizarea Bitcoin ca o monedă oficială alături de dolarul american, valuta folosită în acest moment.

Ce efect poate avea refuzul?

Decizia Băncii Mondiale ar putea pune în pericol dorința El Salvador de a implementa Bitcoin la nivel național în următoarele trei luni. „Noi dorim să ajutăm El Salvador în multe feluri, printre care în transparentizarea monezilor și proceselor regulatorii”, a transmis un purtător de cuvânt al Băncii Mondiale.

„În timp ce guvernul ne-a căutat pentru a ajuta în legătură cu Bitcoin, nu este ceva ce Banca Mondială poate susține ținând cont de lipsurile de mediu și de transparență”, s-a mai arătat în documentul băncii. Ministrul Finanțelor Publice din El Salvador, Alejandro Zelaya, anunțase miercuri că a cerut ajutorul BM pentru asistență tehnică privind implementarea criptomonedei ca mijloc oficial de plată. În schimb, Fondul Monetar Internațional (FMI) ar fi fost de acord să ajute, spune ministrul, chiar dacă instituția a transmis o informare pe dos, săptămâna trecută.

Cum s-au desfășurat, mai exact, lucrurile?

Președintele Nayib Bukele consideră că țara sa face istorie, după ce congresul a aprobat propunerea sa pentru ca țara să adopte Bitcoin. Toată ideea se învârte în jurul modalităților mai ușoare ca salvadorienii care lucrează în afara țării să trimită bani în țară. Sub legislație, Bitcoin devine o monedă oficială, alături de dolarul american, la 90 de zile de la aprobarea congresului. În lege se arată că este obligatoriu ca magazinele să accepte Bitcoin pentru bunuri și servicii în afara cazului în care nu are tehnologia necesară pentru a procesa tranzacția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel