Data publicării:

Banca Israelului îndeamnă la mai multă „responsabilitate” în cheltuirea bugetului de război. Guvernul lui Netanyahu, avertizat

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Banca Israelului a declarat miercuri că amendamentele propuse la bugetul de stat sunt insuficiente și că guvernul trebuie să demonstreze o mai mare responsabilitate fiscală în gestionarea impactului economic al războiului cu Hamas, transmite Reuters.

Avertismentul băncii centrale a venit după ce premierul Benjamin Netanyahu a aprobat, marți seară, modificările preliminare ale bugetului.

Netanyahu și ministrul său de finanțe au afirmat că bugetul propus pentru război va fi finanțat prin creșterea deficitului, realocarea fondurilor de la ministere și reducerea bugetelor controversate convenite în acordurile de coaliție cu partidele ultra-ortodoxe și naționaliste. Nu au fost furnizate cifre specifice.

Bugetul modificat va necesita aprobarea cabinetului și a parlamentului.

"Pe lângă necesitatea de a oferi un răspuns bugetar la nevoile create de război, chiar și în perioade de urgență, este extrem de important să se mențină un cadru fiscal responsabil," a transmis Banca Israelului.

Instituția a afirmat într-o declarație că ministrul de finanțe Bezalel Smotrich propune să crească bugetul pentru anul 2023 cu 31 miliarde de șekeli (aproximativ 7,78 miliarde de euro) - din care 22 de miliarde de șekeli vor merge către ministerul apărării și 9 miliarde pentru cheltuieli civile - împreună cu o reducere a cheltuielilor cu 4 miliarde de șekeli (aproximativ 1 miliard de euro).

Această reducere de 4 miliarde de șekeli, a subliniat banca centrală, "nu este semnificativă și, prin urmare, contribuția sa la consolidarea credibilității angajamentului guvernului pentru ajustarea fiscală în privința costurilor războiului este limitată".

Guvernul ar trebui să reducă bugetul pentru anul 2024 pentru a ajuta la acoperirea cheltuielilor din acest an, inclusiv fondurile din acordurile de coaliție, despre care economiștii au avertizat că vor afecta creșterea economică, a adăugat banca.

Aceste fonduri, pe care Netanyahu a fost de acord să le aloce partidelor ultra-ortodoxe și de dreapta, pro-colonizare, pentru a-și asigura coaliția de guvernare, sunt extrem de controversate de către opinia publică din Israel, deoarece o mare parte din bani vor încuraja bărbații ultra-ortodocși, care sunt scutiți de serviciul militar obligatoriu, să rămână în afara forței de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel