Banca Centrală Europeană, ÎNVINSĂ în justiţie
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Banca Centrală Europeană a pierdut procesul contra Credit Agricole. Tribunalul a decis că amenda aplicată de BCE băncii franceze în 2018 nu a fost justificată. 

Tribunalul a decis că BCE avea dreptul să sancționeze banca franceză pentru că nu a obținut aprobarea înainte de a clasifica o serie de instrumente de capital drept Common Equity Tier 1 (CET1), dar că a oferit motive inadecvate pentru modul în care a ajuns la pedeapsă.

BCE a amendat banca, alături de Crédit Agricole Corporate and Investment Bank și de CA Consumer Finance cu 4,9 milioane de euro, sumă care a fost anulată în hotărârea de miercuri, într-un dosar deschis la cererea Credit Agricole și a mai multor filiale.

Credit Agricole NU a demonstrat ilegalitatea acţiunilor BCE

„Deciziile contestate nu oferă detalii privind metodologia aplicată de BCE pentru determinarea cuantumului amenzilor aplicate”, a declarat Curtea. Cu toate acestea, instanța a precizat, de asemenea, că banca franceză trebuia să obțină permisiunea băncii centrale înainte de a-și clasifica instrumentele de capital drept CET 1.

"Curtea constată că reclamanții nu au demonstrat că deciziile BCE au fost ilegale", a declarat Tribunalul.

Pentru a contesta amenda, Crédit Agricole a susținut că BCE nu trebuia să aprobe în prealabil decizia de a clasifica acțiunile obișnuite drept capital de nivel 1, dar chiar dacă a făcut-o, eroarea a fost minoră iar amenda a fost disproporționată.

Deși multe decizii ale BCE sunt contestate în instanță, instituția câștigă cele mai multe dintre ele, scrie Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel