Banca Centrală Europeană a redus ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii cinci ani
Află mai multe despre anunțul făcut de Banca Centrală Europeană.
Banca Centrală Europeană a redus joi ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii cinci ani, dar a ținut investitorii în ceață în ceea ce privește următoarea sa mișcare, având în vedere incertitudinea tot mai mare cu privire la inflație, după o încetinire bruscă în ultimul an.
BCE a redus rata record a dobânzii la depozite cu 25 de puncte de bază, până la 3,75%, alăturându-se astfel băncilor centrale din Canada, Suedia și Elveția, care au început să diminueze unele dintre cele mai abrupte creșteri ale ratelor utilizate pentru a domoli o creștere a inflației post-pandemică.
Mișcarea de joi, bine semnalizată, este văzută ca fiind începutul unui ciclu de relaxare, însă presiunile persistente asupra prețurilor și salariilor întunecă perspectivele și ar putea forța banca centrală a zonei euro să aștepte luni de zile înainte de a reduce din nou.
„Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare dependentă de date și în funcție de fiecare ședință pentru a determina nivelul și durata adecvată a restrângerii”, a precizat BCE într-un comunicat, conform Reuters.
Economiștii văd încă două reduceri de dobândă din partea BCE în acest an, cel mai probabil în septembrie și decembrie, în timp ce piețele estimează între una și două mișcări suplimentare - o schimbare importantă față de începutul anului când se anticipau mai mult de cinci reduceri.â
Pe ce se bazează deciziile BCE
„Deciziile privind rata dobânzii se vor baza pe evaluarea perspectivelor inflației în lumina datelor economice și financiare primite, a dinamicii inflației subiacente și a forței de transmitere a politicii monetare. Consiliul guvernatorilor nu se angajează în prealabil față de o anumită traiectorie a ratei”, a adăugat BCE.
Factorii de decizie conservatori, care par să dețină în continuare majoritatea în Consiliul guvernatorilor, au susținut că BCE nu se grăbește să reducă deoarece o revenire a economiei dovedește că ratele ridicate nu sufocă creșterea economică.
O parte din prudența lor se poate datora inflației. Într-adevăr, BCE și-a majorat joi proiecția privind inflația pentru 2025 de la 2,0% la 2,2%.
„În pofida progreselor înregistrate în ultimele trimestre, presiunile interne asupra prețurilor rămân puternice deoarece creșterea salariilor este ridicată, iar inflația va rămâne probabil peste țintă până anul viitor”, a declarat BCE.
Unii economiști spun că cel mai mare risc pentru calendarul de reducere a ratelor este de fapt Rezerva Federală a SUA (Fed), nu salariile și inflația.
Fed a semnalat în mod clar o amânare a relaxării politicii monetare, iar o nouă amânare a reducerilor de rate din SUA ar putea face ca și BCE să fie mai precaută deoarece o creștere a diferenței dintre ratele dobânzilor ar slăbi euro și ar crește inflația importată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News