Banatul în Europa: atelier de dramaturgie trilingv la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
La Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara au început lucrările atelierului de dramaturgie BANAT IN EUROPE. Dramaturgii Andrei Ursu (Timișoara), Varsányi Anna (Szeged, Ungaria) și Nikola Stanišić (Vîrșeț, Serbia) lucrează împreună cu regizorul Gavriil Pinte la Naționalul timișorean pentru a defini cadrul, temele și direcțiile pentru o nouă piesă de teatru. 

Atelierul de dramaturgie va sta, în cel mai concret mod, la baza unui text inedit, o partitură teatrală la șase mâini care, odată creată, se va transforma într-un spectacol trilingv, cu o distribuție alcătuită din actori ai celor trei teatre – partenere: Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Teatrul Național din Vârșeț și Teatrul Național din Szeged.

BANAT IN EUROPE este o cercetare asupra a ce înseamnă Banatul astăzi, a ce a păstrat în punctele sale de intersecție, a realităților pierdute în vârtejul istoriei și politicilor ultimului secol și, desigur, a realităților zilei de azi.

Spectacolul, o producție a Teatrului Național din Timișoara, va avea premiera în 18 decembrie 2022, la Sala 2 TNTm.

Anul 2023 va însemna întâlnirea acestui spectacol deschizător de drum și cu publicul din Vîrșeț, și cu cel din Szeged, fiind, de asemenea, reprezentat la Timișoara pe parcursul derulării programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Împreună cu publicul din Timișoara, din Szeged și din Vârșeț, proiectul BANAT IN EUROPE schițează o hartă teatrală transfrontalieră comună, care își propune o normalitate a coeziunii culturale, a dialogului și a dezvoltării prin intermediul teatrului. Pe termen lung, sperăm ca acest proiect să deschidă calea pentru o dezvoltare transfrontalieră a publicului, prin creșterea interesului pentru evenimente culturale din țările vecine. Nu în ultimul rând,  sperăm ca acest tip de colaborări să dea startul unui turism cultural angajat și de perspectivă. Capitala Europeană a Culturii reprezintă un punct de start pentru viitor, iar acest proiect are toate datele pentru a deschide un nou drum pentru cetățenii din această regiune și pentru teatrele-partenere.

Teatrul Național din Timișoara aduce spectacolul aproape de cei de departe. Iubitorilor de teatru care nu pot vedea spectacolele Naționalului din fotoliul de spectator, Stagiunea CLOUD, proiect inclus în programul VIRTUAL al Teatrului Național din Timișoara, le oferă opțiunea ca în luna  octombrie să vizioneze on-line două dintre cele mai noi succese teatrale.

Îmblânzirea scorpiei, spectacol transmis online din sala 2TNTm

Joi, 27 octombrie, de la ora 19:00 pe platforma Stage ON, spectatorii on-line vor putea fi alături de spectatorii fizici aflați în Sala 2 TNTm la o nouă reprezentație a spectacolului ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI, în adaptarea și regia lui Radu Iacoban, un spectacol incitant, de atitudine, redând textului lui Shakespare dimensiunea critică și comentariul răsturnat privind imaginea femeii ca marfă, ascunse în spatele termenului „comedie”, cu care această piesă a fost etichetată de-a lungul timpului.

Duminică, 30 octombrie, de la ora 19, tot pe platofrma Stage On, va fi disponibilă vizionarea în transmisiune directă a celei mai recente premiere a Teatrului Național, ȘCOALA FEMEILOR versus ȘCOALA BĂRBAȚILOR, spectacol de teatru coregrafic de Gigi Căciuleanu pe texte de Molière, o suită de istorii despre această luptă căreia civilizația, cu toate marile ei cuceriri, încă nu i-a dat de capăt după 6000 de ani de patriarhat – femei versus bărbați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel