Data actualizării:
Data publicării:

Balurile Bobocilor, interzise după tragedia din Club Colectiv

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

După tragedia din Club Colectiv mai mulți profesori doresc interzicerea sau măcar controlarea strictă a petrecerilor tip Balul Bobocilor. Profesorul Tiberiu Pană a trimis o scrisoare deschisă ministrului Sorin Câmpeanu în care arată că Balurile Bobocilor blochează activitatea școlară, cu pregătiri și antrenamente care durează săptămâni în șir, sunt o sursă de bani nefiscalizați și pun viața tinerilor în pericol, prin desfășurarea în condiții precare de siguranță și igienă.

Iată fragmente din scrisoarea deschisă trimisă de profesori ministrului Educației:

”Domnule ministru,

Se ştie că toamna se numără... bobocii! Ai impresia că unii dintre noii elevi au debutat în ciclul liceal al existenţei lor doar pentru a participa la concursurile de Miss şi Mister Boboc. La mult aşteptatul şi îndelung pregătitul... Bal al Bobocilor! Candidaţii la râvnitele titluri sunt (pre)selectaţi de ochii experţi ai colegilor lor din anii terminali, scoşi de la anumite ore şi supuşi la intense traininguri. După începerea cursurilor şcolare, timp de mai multe săptămâni, doar cu asta se ocupă.


Vreme în care şcolile îşi dispută potenţialele locuri de desfăşurare a acestor paranghelii de toamnă: nişte cluburi infecte, care stabilesc condiţii pe care, ulterior, tot ele le încalcă fără nicio explicaţie rezonabilă. Spaţii în care se înghesuie - ca într-o cutie de sardele - sute de tineri. Baluri care nu reprezintă altceva decât prilejul ca fiecare unitate şcolară să-şi selecteze şi etaleze vedetele în devenire. De care, cel mai adesea, profesional, se alege praful.

Pentru aceste petreceri de sezon se fac şi se desfac/se vând invitaţii, prin eludarea legislaţiei fiscale. Se fac astfel bani frumoşi, din care - având şi aportul unor sponsori generoşi - se contractează trupe/solişti de o valoare muzicală îndoielnică. Unii dintre aceştia suprevieţuind astfel până la sezonul următor de... distracţii liceale de început de an şcolar.

CItește și Incredibil! Sex oral și spectacol erotic la Balul Bobocilor

Domnule ministru,

Ştiţi probabil că în fiecare an, în perioada octombrie - noiembrie, aceste simulacre de activităţi extracurriculare sunt în plină desfăşurare. Se ,,întrec" şcolile între ele, care să organizeze cât mai cool şi cum să-şi promoveze mai bine aceste... activităţi.


De aceea, consider ca fiind absolut normal să apelăm la autoritatea d-stră, pentru a dispune să se facă ordine şi în acest (doar în aparenţă delicat) domeniu al activităţilor distractive organizate de unităţile de învăţământ.


Nu discutăm acum despre ,,exercitarea dreptului la reuniune". Drept recunoscut regulamentar şi care nu poate fi supus decât acelor limitări ,,care sunt prevăzute de lege şi care sunt necesare într-o societate democratică, în interesul siguranţei naţionale, al ordinii publice, pentru a proteja sănătatea şi moralitatea publică sau drepturile şi libertăţile altora" (conform dispoziţiilor art. 135 alin. (2) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Omen nr. 5.115/15.XII.2014). Dispoziţii care, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ,,se aplică în toate unităţile de învăţământ de stat, particular şi confesional". Şi care trebuiau să fie incluse în Regulamentul de organizare şi funcţionare al fiecărei unităţi şcolare din ţară.

Numai că, şi aici invocăm atribuţiile şi responsabilitatea funcţiei dumneavoastră, dreptul la reuniune este restricţionat prin normă de îndeplinirea mai multor condiţii şi anume:


- organizarea acestor activităţi ,,în afara orarului zilnic" (se pot organiza doar după ultima oră de curs);
- ,,activităţile pot fi organizate în unitatea de învăţământ" (în cazul unităţilor şcolare liceale care mai dispun de asemenea spaţii - săli de mese spaţioase etc. - ele pot fi folosite şi pentru desfăşurarea acestor manifestări);
- ,,cererea grupului de iniţiativă" (adică, existenţa obligatorie a unei solicitări scrise, înregistrată la secretariatul unităţii şcolare);
- dreptul la reuniune ,,se exercită numai cu aprobarea consiliului de administraţie" (cerinţă sine qua non, adesea necunoscută sau ignorată cu bună ştiinţă de către unele conduceri ,,manageriale");
În acest din urmă caz, acordarea de către Consiliul de administraţie al fiecărei unităţi şcolare a aprobării pentru desfăşurarea acestor acţiuni ,,va fi condiţionată de acordarea de garanţii scrise, oficiale, ale organizatorilor sau ale părinţilor, tutorilor..., în cazul elevilor minori, cu privire la securitatea persoanelor şi a bunurilor" (conform dispoziţiilor art. 135 alin. (3) din R.O.F.U.Î.P.).
Cerinţă care, în cele mai multe dintre cazuri este, de asemenea, ignorată.

Domnule Mihai Sorin Cîmpeanu,

Pentru toate aceste motive, având în vedere componenta de prevenţie şi prevalenţa atribuţiilor de îndrumare şi control ale funcţiilor de conducere, vă solicităm ca, prin intermediul corpului de control al ministrului şi/sau prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, să dipuneţi verificarea modului în care au fost/nu au fost respectate de către conducerile unităţilor de învăţământ aceste condiţii minimale referitoare le exercitarea dreptului elevilor la reuniune (dispunând verificarea modului în care au fost sau nu respectate aceste prevederi, cu ocazia organizării Balului bobocilor - în unităţile şcolare - în toamna acestui an).
Iar imediat după, indiferent de grozăviile constatate, să faceţi publice rezultatele acestui control care, de data aceasta, chiar că trebuie să se facă!
Să nu mai fie vârâte - ca de obicei - sub ,,preşul" comod al lipsei de răspundere a unora şi altora.
De asemenea, vă solicităm ca în funcţie de aceste constatări, să dispuneţi adoptarea tuturor măsurilor legale care se impun şi pe care le permit competenţele aferente funcţiei pe care o deţineţi”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel