Baloanele cu gunoi ale Coreei de Nord cad lângă biroul prezidențial din Seul
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
FOTO: Freepik @diloka107
FOTO: Freepik @diloka107
Baloane nord-coreene încărcate cu gunoaie au fost găsite în incinta biroului prezidențial al Coreei de Sud, au declarat miercuri oficialii, acesta fiind cel mai recent incident dintr-o serie de acțiuni care au sporit tensiunile și retorica în Peninsula Coreeană.

Mai mult de 3 000 de baloane nord-coreene, adesea umplute cu gunoi, cum ar fi mucuri de țigară, baterii aruncate și chiar fecale ale animalelor domestice, au căzut în Sud din luna mai, potrivit oficialilor sud-coreeni - care au răspuns prin reluarea difuzării de propagandă și divertisment prin difuzoare, cum ar fi melodii K-pop, de-a lungul zonei demilitarizate (DMZ).

Descoperirea de la biroul prezidențial de miercuri a avut loc după ce autoritățile sud-coreene au avertizat publicul să se ferească de căderea obiectelor, în timp ce baloanele de gunoi suspectate din Coreea de Nord se deplasau spre sud, către zona de nord a provinciei Gyeonggi.

"În timp ce monitorizam baloanele de gunoi trimise de Coreea de Nord în cooperare cu Statul Major Întrunit astăzi, am identificat gunoiul care a căzut în zona biroului prezidențial din Yongsan (district din Seul)", a declarat ulterior serviciul de securitate prezidențial.

"În urma unei analize efectuate de echipa de intervenție, nu au fost găsite substanțe nocive sau contaminante", a precizat acesta. 

Statul Major Întrunit (JCS) din Coreea de Sud a sfătuit oamenii să nu atingă baloanele căzute și să raporteze autorităților orice baloane găsite.

"Acțiunile Coreei de Nord încalcă în mod clar dreptul internațional și amenință grav siguranța cetățenilor noștri", a afirmat JCS într-o declarație după un incident anterior cu baloane. 

"Toată responsabilitatea care decurge din baloanele nord-coreene revine în întregime Coreei de Nord și avertizăm cu severitate Coreea de Nord să înceteze imediat acțiunile sale inumane", a continuat JCS.

Activiștii sud-coreeni au trimis în trecut baloane în Nord - materiale care îl critică pe dictatorul Kim Jong Un și stick-uri USB pline cu melodii K-pop

Pyongyang a declarat anterior că a trimis baloane în sud ca răspuns la o campanie civilă din Coreea de Sud. Campania ar fi fost responsabilă de baloane cu propagandă anti-Nord Coreeană în direcția opusă.

Timp de mulți ani, activiștii sud-coreeni și dezertorii nord-coreeni au trimis baloane în Nord, încărcate cu materiale care îl critică pe dictatorul Kim Jong Un și stick-uri USB pline cu melodii K-pop și emisiuni de televiziune sud-coreene - toate strict interzise în națiunea săracă și extrem de izolată.

Într-o declarație difuzată de mass-media de stat nord-coreeană la începutul acestei luni, Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean, a declarat că zeci de baloane, "pliante murdare" și alte materiale trimise din Coreea de Sud au fost din nou găsite în țara sa și în apropierea frontierei.

În ciuda avertismentelor repetate ale Coreei de Nord, activiștii sud-coreeni "nu au oprit acest joc grosolan și murdar", a spus ea.

"Se pare că situația pe care nu o putem trece cu vederea se apropie", a declarat Kim Yo Jong într-un «avertisment sever» publicat de Agenția Centrală de Știri Coreeană (KCNA) de stat din Coreea de Nord, adăugând că va exista «un preț oribil și scump» de plătit care ar putea schimba «modul de contracarare» al Sudului față de Nord.

Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat că avioanele americane se vor alătura luptătorilor săi ce pilotează F-15, F-16 și FA-50 în cadrul unor exerciții care se vor încheia la 8 august.

Un comunicat al Departamentului american al Apărării a declarat că avioanele Corpului Pușcașilor Marini au fost trimise "pentru a-și îmbunătăți nivelul de pregătire și letalitatea cu aliații noștri sud-coreeni și forțele comune".

Dar un comentariu al KCNA a susținut că manevrele comune au fost un exemplu de "febrilitate ridicată a Washingtonului în demersul său de a extinde structura generală de confruntare împotriva Coreei de Nord".

Coreea de Nord și Coreea de Sud sunt divizate din 1953, când un armistițiu a pus capăt Războiului din Coreea la trei ani după ce Nordul comunist a invadat Sudul. Dar un tratat de pace nu a fost semnat niciodată, astfel încât cele două țări rămân, din punct de vedere tehnic, în război, conform CNN.

CITEȘTE ȘI:

Coreea de Nord trimite încă 600 de baloane încărcate cu gunoi spre Seul

Seulul răspunde baloanelor de gunoi ale Phenianului cu emisiuni difuzate la graniță. ”Vor transmite mesaje de lumină și speranță”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel