Data publicării:

Bahrain-ul, acuzat că a făcut abuz de gaze lacrimogene

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
Bahrain liber
Bahrain liber

O organizație internațională a drepturilor omului a acuzat guvernul Bahrain-ului de folosire nejustă a gazelor lacrimogene împotriva protestatarilor, aceasta rezultând cu orbirea și uciderea civililor, informează Reuters

Chiar dacă anul trecut s-au desfășurat revolte cu succes în Bahrain și Tunisia, neliniștea a continuat și s-a manifestat prin marșuri și mitinguri care uneori au rezultat în confruntări directe între forțele de ordine care foloseau gaze lacrimogene și tinerii siiți. Consultanții în drepturile omului au declarat într-un raport emis miercuri, că forțele de securitate  aruncau adesea canistre de gaze lacrimogene direct în civili, în mașinile și casele acestora sau alte locuri inchise unde efectele toxice sunt mai grave.

"Așa-numitele gaze lacrimogene, de multe ori considerate o modalitate de a controla mulțimile fără a avea efecte grave pe termen lung, pot crea răni permanente, avorturi și chiar decese așa cum erau folosite de forțele de ordine din Bahrain", a declarat principalul autor al raportului, Richard Sollomon. Un oficial al guvernului respinge criticile , spunând că autoritățile statului au folosit gazele conform standardelor internaționale. Se pare că punctele de vedere ale celor două părți nu converg în nicio măsură. Asta după ce un membru al Ministerului de Informații al Bahrain-ului a declarat că nu există nicio dovadă științifică care să susțină acuzațiile "absurde" aduse . De asemnea, el a mai susținut că aceste lucruri pot fi "părtinitoare". Prințul Bahrain-ului, Sheikh Salman bin Hamad al-Khalifa, a spus poliției sâmbătă, că ordinele date de tatăl său au fost să arate reținere și să evite forța. Acesta a mai declarat că alte ordine au cerut să nu se facă discriminare între sexe. Șeful poliției Tariq al-Hassan a prezicat că protestatarii aruncau cu pietre, bombe și bare de metal în confruntările lor cu polițiștii și că 700 de oameni e ordine au fost răniți de când au izbucnit conflictele. Richard Sollom, autorul raportului care luptă pentru apărarea drepturilor oamenilor și co-autorul raportului Holly Atkins, au intervievat o sută de cetățeni din "Regatul celor două mări", cu privire la societatea civilă, conducători și oficiali ai guvernului. Din acesta a reieșit că mai multe femei din zonele unde s-au folosit gazele au avortat. De asemenea s-a făcut remarcată și povestea unui adolescent care și-a pierdut vederea la ochiul drept și a altuia care a suferit o sângerare intracraniană.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel