Badea, după ce Clotilde Armand a fost acuzată de ANI de conflict de interese: Un lucru mi se pare important
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 07 noi 2022, 23:07
WhatsApp
Clotilde Armand/ Inquam Photos / Octav Ganea
Clotilde Armand/ Inquam Photos / Octav Ganea
Mircea Badea a reacționat după ce Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, fiind sesizat şi Parchetul General în legătură cu săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Clotilde Armand este acuzată de Agenția Națională de Integritate (ANI) de conflict de interese și incompatibilitate. Inspectorii au sesizat Parchetul General. Subiectul a fost comentat și de Mircea Badea, luni seară, la Antena 3.

„Chiar aveam poftă! Deci, într-adevăr, este șocant să aflu că Agenția Națională de Integritate mai există. Credeam că s-a sfârșit, iată că există, adică e wow! Pe lângă șocul inițial, nu am stat să intru în toate detaliile, adică ce a făcut Clotilde Armand. (...) O fi legal, nu o fi legal, nu știu. Ceea ce mi se pare mie important: este foarte bine, totuși, ca doamna Clotilde Armand - ca și alții din zona asta care cereau, de-a lungul timpului, cătușe, pârnăi și stat de drept - să beneficieze de experiența all-inclusive, cu de toate, pardon. Deci, experiență cu de toate din partea structurilor așa zisului stat așa zis de drept din România”, a spus Mircea Badea.

„De multe ori, dânșii invocau statul de drept cu multe lozinci, fără să-l cunoască deloc, dar chiar deloc, acum au ocazia să-și îmbogățească cunoștințele, ceea ce întotdeauna e un lucru bun”, a mai zis Mircea Badea.

Ce a transmis ANI

Potrivit unui comunicat al ANI, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie", finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.

Cele 5 dispoziţii semnate reprezintă numirea în funcţia de manager de proiect, precum şi majorarea indemnizaţiei lunare, cu până la 30%.

De asemenea, Clotilde Armand s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 februarie 2022, data dispoziţiei privind numirea managerului de proiect al proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie", întrucât a exercitat simultan cu funcţia de primar al Sectorului 1 şi funcţia remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.

În acest caz, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Clotilde Armand a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul penal întrucât, în exercitarea atribuţiilor de primar, respectiv în perioada februarie - august 2022, a semnat cinci dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.

În plus, ANI a sesizat prefectul municipiului Bucureşti cu privire la legalitatea actelor administrative ale autorităţilor administraţiei publice, respectiv a dispoziţiei de numire în funcţia de manager de proiect şi a celor 4 dispoziţii prin care au fost suplimentate veniturile, atribuţii conferite de prevederile art. 252, alin. (1), lit. c) din Codul Administrativ, acte materiale pentru care au fost reţinute aspecte şi indicii privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, al conflictelor de interese în materie administrativă şi a legislaţiei în materie penală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?