Data actualizării:
Data publicării:

Badea, Banciu și Pătraru, amendați de CNA

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Consiliul Național al Audiovizualului a decis, în ședința de marți, sancționarea televiziunilor Antena 3, România Tv și B1 Tv, pentru emisiunile prezentate de Mircea Badea, Dragoș Pătraru și Radu Banciu.

Iată comunicatul prin care CNA anunță amenzile acordate celor trei televiziuni de știri:

”Întrunit în şedinţă publică, după analiza monitorizărilor făcute de către direcţia de specialitate a CNA pentru emisiunile „În gura presei” (Antena 3), „Lumea lui Banciu” (B1 TV) şi „Starea naţiei” (România TV), difuzate în luna martie a.c., membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au constatat că nu au fost respectate prevederile art. 34 alin. (1) şi 40 alin. (3), (4), (5) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi au decis aplicarea următoarelor sancţiuni:

- amendă în cuantum de 20.000 de lei postului Antena 3;

- amendă în cuantum de 15.000 de lei postului România TV;

- amendă în cuantum de 10.000 de lei postului B1 TV.

La stabilirea sancţiunilor s-a avut în vedere gravitatea abaterilor de la legislaţia audiovizualului la fiecare post în parte şi s-a ţinut cont şi de aspectele sesizate Consiliului (în perioada monitorizată, precum şi în câteva ediţii difuzate în lunile aprilie şi mai a.c.). Pentru postul România TV au fost reţinute şi încălcări ale art. 30, art. 32 alin. (1) şi art. 47 alin. (2) din Codul audiovizualului”.

Vezi și: Banciu, asalt asupra lui Badea. Cum a răspuns vedeta Antena 3


Iată și ce spun articolele din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care fac referire la Protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine, și în temeiul cărora CNA a sancționat Antena 3, România Tv și B1 Tv:

ART. 30 - Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine. 

ART. 32 - (1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor. 

ART. 34 - (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. 

ART. 40 - (3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă. (4) Este interzisă utilizarea cu rea-credinţă a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană în programele audiovizuale. (5) Orice referire peiorativă la adresa persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi, precum şi punerea acestora în situaţii ridicole ori umilitoare sunt interzise în cadrul programelor audiovizuale. 

ART. 47 - (2) Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie. 

Citește și: Pătraru sare la gâtul CNA: Sunteți foarte proști!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel