Bacalaureat 2021. Cîmpeanu: 5% din licee sunt în zone carantinate
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că în școli se respectă măsurile anti-COVID mai riguros decât în alte locuri, iar măsura de închidere a școlilor fără alte măsuri complementare nu va produce efectul dorit, ci,din contră,vor fi generate noi pierderi în educație și tulburările se vor agrava.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a scris, duminică seara, pe Facebook, faptul că susține principiul conform căruia școlile trebuie închise ultimele, doar dacă situația epidemiologică o impune.

„În școli se respectă regulile de protecție împotriva îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2 mai riguros decât în multe alte locuri. Educația nu te îmbolnăvește, educația te ajută să te protejezi învățând să respecți regulile. Măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2 trebuie luate pe toate planurile, cu rigurozitatea și prudența necesare. Măsura de închidere a școlilor fără alte măsuri complementare nu va produce efectul dorit. Cu toții facem eforturi să depășim cu bine această perioadă”, scrie ministrul Educației.

Acesta spune că, dacă măsura închiderii școlilor nu va avea efectul scontat, vor fi generate noi pierderi în educație și tulburările de socializare în rândul elevilor se vor agrava.

„Sunt convins că cele constatate de studiul extensiv recent realizat de Reuters, într-o serie de școli din SUA în care învață 2,2 milioane de elevi, pot fi valabile și pentru elevii și profesorii din România. Acest studiu arată că, în mod surprinzător, rata de infectare în rândul elevilor care învață online este mai mare decât în rândul elevilor care merg la școală”, arată Cîmpeanu.

În context, ministrul Educației punctează că examenele naționale sunt determinante pentru viitorul oricărui tânăr, iar posibilitatea de pregătire a elevilor în cele mai bune condiții permise de evoluția epidemiologica este esențială.

„În acest moment, numărul elevilor din clasele terminale (promoția curentă), care urmează sa susțină examenul de bacalaureat, este de 147.056 (126.358 de elevi de clasa a XII-a și 20.698 de elevi de clasa a XIII-a). În zonele carantinate funcționează 78 de licee, ceea ce reprezintă 5% din totalul celor 1.577 de licee din țară. Faptul că elevii care locuiesc în zone carantinate vor avea posibilitatea susținerii acestor simulări dacă învață în școli din localități necarantinate este foarte important. În calitate de ministru al Educației apreciez înțelegerea Comandantului Acțiunii/Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției cu privire la importanța educației și a pregătirii pentru examenele naționale. Pentru cei aproape 8.000 de elevi înmatriculați în clasele a XII-a și a XIII-a, care învață în licee din localități carantinate, organizarea simulărilor va fi posibilă după ieșirea din carantină, dar nu mai târziu de data de 15 mai”, mai spune ministrul Educației.

Acesta îndeamnă la prudență și la respectarea tuturor regulilor, mai ales având în vedere agravarea situației epidemiologice.

Ministrul solicită tuturor celor 1.499 de licee care organizează simulări să acorde o atenție sporită respectării tuturor regulilor de distanțare, aerisirii corespunzătoare a sălilor de clasă, precum și purtării măștilor de protecție și transmite succes tuturor elevilor care vor participa la simularea examenului de bacalaureat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel