Data publicării:

BAC 2024. Absolvenții de liceu susțin azi proba obligatorie a profilului

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Emoții mari și astăzi!

Alegeri prezidentiale 2024

Prima sesiune a examenului de bacalaureat continuă marţi cu proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, informează Agerpres.

Luni a avut loc prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română.

Joi, elevii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării, unde pot opta pentru una dintre cele zece discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie, în funcţie de filieră, profil şi specializare.

Vineri, elevii din toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine proba de Limba şi literatura maternă.

Potrivit comisiilor judeţene şi comisiei ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidaţi (peste 119.000 din promoţia curentă şi peste 15.000 din seriile anterioare) sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune, fie toate probele, fie doar cele nepromovate anterior.

Cum se vor desfășura probele

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30, pe baza unui act de identitate valid.

Candidaţii au la dispoziţie trei ore pentru redactarea lucrărilor scrise, calculate din momentul distribuirii subiectelor. Candidaţii cu deficienţe de vedere, auz sau tulburări de neurodezvoltare pot beneficia de prelungirea timpului de lucru cu cel mult două ore, conform procedurilor de egalizare a şanselor.

Candidaţii trebuie să folosească doar cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene, numai creion negru. Pentru probele la Matematică şi Geografie, pot fi utilizate doar instrumente de desen. Hârtia este furnizată în sălile de examen.

Este interzisă introducerea în săli a ghiozdanelor, rucsacurilor, sacoşelor, poşetelor, precum şi a oricăror dispozitive electronice de calcul, stocare de informaţii sau comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, nu este permis accesul cu manuale, dicţionare, notiţe sau alte materiale.

Candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe foi, ciorne sau alte materiale. Cei surprinşi în astfel de situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă au folosit materialele interzise sau nu, şi nu vor putea participa la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului.

Pe durata probelor, sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Când se afișează primele rezultate

Primele rezultate vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12:00, atât în centrele de examen, cât şi online. Contestaţiile se pot depune în aceeaşi zi, între orele 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Rezultatele finale vor fi publicate pe 12 iulie, prin anonimizarea numelui şi prenumelui candidatului (coduri).

Pentru a promova examenul, absolvenţii trebuie să susţină toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, toate probele scrise, obţinând cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi o medie de cel puţin 6 la probele scrise.

Ministerul Educaţiei oferă linia TELVERDE 0800801100, activă între orele 8:00 - 16:00, pentru raportarea eventualelor disfuncţionalităţi privind organizarea sau desfăşurarea examenului.

Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie va publica zilnic, la ora 15:00, subiectele şi baremele de corectare pentru fiecare probă scrisă pe site-ul subiecte.edu.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel