Data actualizării:
Data publicării:

Azilele din Voluntari. De ce Consiliul de monitorizare a persoanelor cu dizabilități nu poate să... monitorizeze. Emanuel Botnariu "are și el o viață personală"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Emanuel-Gabriel Botnariu
Sursa foto: Facebook Emanuel-Gabriel Botnariu
Emanuel Botnariu, președintele Consiliului de monitorizare a persoanelor cu dizabilități, a explicat de ce nu s-au făcut verificări în azilele din Voluntari în care bătrâni erau tratați inuman.

"Îmi pare rău, chiar stau acolo (n.r. în Voluntari), dar Voluntariul este foarte mare. Am auzit, în luna februarie, şi am văzut diseminat pe canalele media, despre acele azile. Din păcate, Consiliul de monitorizare nu poate să desfăşoare activităţi de monitorizare ale drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Nu poate face monitorizare în centrele de vârstnici, ci doar în centrele licenţiate de Ministerul Muncii pentru persoane cu dizabilităţi.

"Cei care au făcut legea nu au ţinut cont de aceste centre pentru vârstnici"

Sunt două tipuri de servicii care trebuie licenţiate - pe vârstnici şi pe dizabilităţi -, conform Legii nr.1, după care Consiliul de monitorizare funcţionează, conform art.2. alin.2. În 2016, bănuiesc că cei care au participat la emiterea şi elaborarea acestei legi nu au ţinut cont de aceste centre pentru vârstnici. Noi am făcut toate demersurile pentru a intra în această monitorizare, pentru că acţiunile noastre de monitorizare sunt mult mai ample", a spus Emanuel Botnariu, la Antena 3.

"Inspectorii noştri erau pasibili de abuz în serviciu, pentru că am întâlnit un caz de acest gen în judeţul Brăila unde ni s-a spus în faţă de către cei care conduceau acel centru: "Este de vârstnici, nu intrăm în zona de atenţie a dumneavoastră, nu vă lăsăm să intraţi" şi, atunci, inspectorii mei nu au avut ce să facă, pentru că ei intră cu un mandat acolo", a mai spus președintele Consiliului de monitorizare a persoanelor cu dizabilități.

"Îmi pare rău, eu am o viaţă personală..."

"Ştiu că era o anchetă deschisă acolo, ştiu că era intrat DIICOT-ul acolo. Asta s-a publicat din luna februarie", a punctat Emanuel Botnariu.

Contrazis de Porumbel cum că informațiile erau în presă din februarie, acesta a continuat: "Îmi pare rău, eu am o viaţă personală... Aşa s-a anunţat pe canalele mass-media".

"Noi, de doi ani, cerem sa se modifice legea. Noi aparținem de Senatul României", a spus Emanuel Botnariu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel