Autorităţile chineze par să renunţe la testarea în masă pentru COVID
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Ron Lach)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Ron Lach)
DC News vă aduce cele mai importante știri din lume. Iată ce ar trebui să știi...

Autorităţile chineze par să renunţe la testarea în masă pentru COVID

Autorităţile din China par să renunţe la unul dintre principalele elemente ale politcii "zero COVID", testarea în masă. După protestele de săptămâna trecută, liderii chinezi au relaxat gradual unele dintre cele mai stricte reguli de prevenire a pandemiei, scrie  Rador, citând BBC.

Începând de astăzi, testele PCR nu mai reprezintă o condiţie pentru folosirea mijloacelor de trasnsport public. În unele cazuri, oamenilor li s-a permis să se izoleze în locuinţele lor. Pe viitor ar mai putea exista impunerea unor carantine, însă ideea că se pot lua măsuri pentru a reduce la zero numărul de îmbolnăviri în cazul oricărei epidemii pare să fi dispărut.

SUA şi UE au scos de sub influenţa sancţiunilor petrolul de pe conducta "Sahalin-2"

Înţelegerea SUA şi UE de a scoate temporar de sub acţiunea sancţiunilor antiruseşti petrolul din proiectul "Sahalin-2" a fost luată la rugămintea autorităţilor de la Tokyo, transmite TASS, citând declaraţia angajatului responsabil al Departamentului de resurse naturale şi energie de pe lângă Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriei din Japonia, scrie Rador, citând gazeta.ru.

"Proiectul 'Sahalin-2" este extrem de important pentru Japonia, pe această conductă vine aproape 9% din gazul natural lichefiat (GNL) consumat în ţară. Această cantitate este folosită aproape în întregime pentru producera de energie electrică", a explicat oficialul local.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, hotărârea autorităţilor japoneze de a se alătura sancţiunilor împotriva conductei "Sahalin-1" se datorează faptului că în prezent Tokyo aproape că nu importă petrol pe această conductă. În acelaşi timp, Japonia intenţionează să continue să participe la dezvoltarea acestui proiect.

Pe 5 decembrie, agenţia TASS, citând explicaţiile Ministerului de Extere din Japonia, a informat că perioada de acţiune a mecanismului privins plafonul preţurilor la petrolul din Rusia este limitată. Cu toate acestea, în prezent termenul nu este stabilit, iar nivelul poate fi revizuit în viitorul apropiat.

Emiratele Arabe Unite şi Ucraina, discuţii privind un acord comercial bilateral

Emiratele Arabe Unite şi Ucraina şi-au anunţat luni intenţia de a începe negocierile privind un acord comercial bilateral care se preconizează să se încheie la jumătatea anului viitor, a anunţat Ministerul Economiei din Emiratele Arabe Unite, scrie Rador, citând Reuters.

Statul arab din Golf a încercat să rămână neutru în războiul Rusia-Ucraina, în ciuda presiunii occidentale asupra producătorilor de petrol din Golf pentru a contribui la izolarea Moscovei, membră OPEC+, şi a făcut apel la diplomaţie pentru a rezolva conflictul. Ministrul de stat al comerţului exterior al Emiratelor Arabe Unite, Thani Al Zeyoudi, şi ministrul ucrainean al economiei, Iulia Svyrydenko, au semnat o declaraţie comună privind negocierile pentru un Acord de parteneriat economic (CEPA). 

Rusia a amplasat pe insula Paramushir complexe de rachetă "Bastion"

 Complexe de rachetă de coastă "Bastion" au fost desfăşurate în partea de nord a arhipelagului Kurilelor, pe insula Paramushir, a informat Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse. "Lansatoarele de rachete de coastă ale Flotei de la Oceanul Pacific vor face de cart 24 din 24 de ore pentru a controla acvatoriul adiacent şi zonele de strâmtoare", a declarat astăzi departamentul militar al Federaţiei Ruse. Sursa a comunicat că pe insula Paramushir va fi desfăşurat un orăşel militar autonom, în care sunt create condiţiile pentru efectuatea serviciului timp de 24 de ore, pentru şederea, odihna şi hrana efectivului, scrie Rador, citând Interfax.

Ministerul rus al Apărării a distribuit imagini video cu desfăşurarea complexelor "Bastion" pe insula Paramushir. În imagini se poate vedea mişcarea vehiculelor de luptă pe insulă, ocuparea poziţiilor de luptă de către complexele de rachetă. În imagini se poate vedea, de asemenea, orăşelul militar autonom.

Pe data de 2 decembrie 2021, Flota ruă de la Oceanul Pacific a anunţat că complexele "Bastion" au intrat în serviciul de luptă pe insula Matua din Arhipelagul Kurilelor. 

Iranul a desfiinţat poliţia morală, după lunile de proteste care au urmat morţii tinerei Mahsa Amini

Poliţia de moralitate a Iranului, care are sarcina de a aplica codul vestimentar islamic al ţării, este desfiinţată, a confirmat procurorul general al ţării. Comentariile lui Mohammad Jafar Montazeri, care nu au fost încă confirmate de alte agenţii, au fost făcute în cadrul unui eveniment de duminică. Iranul s-a confruntat cu luni întregi de proteste pentru moartea unei tinere aflate în arest. Mahsa Amini fusese reţinută de poliţia morală pentru că ar fi încălcat regulile privind acoperirea capului, scrie Rador, citând BBC.

"Poliţia morală nu a avut nimic de-a face cu sistemul judiciar şi a fost închisă de unde a fost înfiinţată", a afirmat el. Sâmbătă, Montazeri a mai spus parlamentului iranian că legea care cere femeilor să poarte hijab va fi analizată.

 Astăzi intră în vigoare interdicţia la importul şi transportarea pe mare a petrolului din Federaţia Rusă

Astăzi intră în vigoare al şaselea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene, care include embargoul asupra importului din Federaţia Rusă, transmite Interfax. Mai mult decât atât, se interzice acordarea de servicii pentru transportul petrolului rusesc pe cale maritimă, precum şi asigurarea serviciilor de brokeraj şi de finaţare a operaţiunilor. Excepţie o constituie faptul dacă combustibilul a fost vândut la un preţ nu mai mare de plafonul stabilit, scrie Rador, citând Interfax.

O interdicţie similară introduc ţările membre G7 (Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, Franţa, Japonia şi SUA). În ceea ce priveşte importul de materii prime din 5 decembrie, este permisă: 1) achiziţionarea de petrol, livrat pe conductă din Rusia atâtat vreme cât Consiliul UE nu ia hotărârea introducerii interdicţiei; 2) achiziţionarea de petrol, dacă el nu este rusesc, ci doar trimis din Federaţia Rusă sau trece prin Federaţia Rusă în tranzit pe mare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel