Data publicării:
Azi, în lume. Știrile zilei de 10 noiembrie
DC News vă prezintă cele mai importante știri din lume.
SUA anunţă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina
Casa Albă a anunţat joi un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include şi sisteme de apărare antiaeriană, relatează Reuters.
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, a spus că pachetul include "contribuţii semnificative la apărarea antiaeriană", cum ar fi rachete pentru sistemele Hawk de apărare antiaeriană, precum şi sisteme americane Avenger de apărare antiaeriană care vin echipate cu rachete Stinger.
În acelaşi timp, el mai spus că SUA au detectat unele semne că forţele ruse ar pregăti o retragere din oraşul ucrainean Herson.
Sullivan a atras atenţia totodată că retragerea rusă din unele zone din Ucraina nu înseamnă că războiul se încheie.
El a precizat de asemenea că Washingtonul nu face presiune asupra Ucrainei de a se angaja în demersuri diplomatice cu Rusia în privinţa războiului.
Şeful diplomaţiei suedeze va merge la Ankara pentru a pleda în favoarea aderării ţării sale la NATO
Şeful diplomaţiei suedeze, Tobias Billstrom, a anunţat joi la Berlin că va efectua în viitorul apropiat o vizită la Ankara pentru a pleda în favoarea aderării ţării sale la NATO, transmite AFP.
Ministrul de externe suedez a făcut acest anunţ într-o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa germană Annalena Baerbock, în contextul în care Turcia blochează din mai extinderea Alianţei militare nord-atlantice la Suedia şi Finlanda, cerând mai ales extrădarea unor membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pe care Ankara şi aliaţii săi occidentali îi consideră terorişti.
Marţi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care l-a primit la Ankara pe noul prim-ministru suedez Ulf Kristersson, venit să pledeze tot pentru intrarea ţării sale în NATO, a anunţat o nouă 'reuniune la sfârşitul lunii la Stockholm'. Aproape simultan, parlamentul suedez a comunicat că săptămâna viitoare va avea loc un vot pentru modificarea Constituţiei în vederea înăspririi luptei antiteroriste, unul din punctele cerute de Turcia pentru a autoriza primirea Suediei în NATO.
"Personal, cred că vizita premierului suedez la Ankara a arătat că există mult spaţiu pentru dialog, dialog care decurge în momentul de faţă şi care trebuie purtat la toate nivelurile", a mai spus Billstrom joi.
"Mă voi deplasa în scurt timp la Ankara, în cursul acestei toamne", pentru a continua dialogul, a menţionat el.
Suedia şi Finlanda au solicitat să adere la NATO mai devreme în acest an, ca o consecinţă directă a invaziei Rusiei în Ucraina. Solicitarea de aderare a fost aprobată de 28 din cele 30 de state membre ale NATO, excepţie făcând Turcia, dar şi Ungaria.
Şefa diplomaţiei germane a menţionat joi în conferinţa de presă cu omologul ei suedez că Germania i-a spus clar Ungariei că nu există o "zonă gri" în ce priveşte ratificarea aderării la NATO a Suediei şi Finlandei, a consemnat Reuters.
"În ce priveşte problema legată de Ungaria, vreau să subliniez clar acest lucru (...), nu există zonă gri", a declarat Annalena Baerbock.
Miercuri, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a indicat că parlamentul de la Budapesta va discuta această ratificare în cursul sesiunii de toamnă, după adoptarea unei serii de acte legislative legate de UE, notează Agerpres.
Parlamentul European a dat undă verde acordurilor UE cu Ucraina şi Republica Moldova pentru a facilita transportul transfrontalier de mărfuri
Parlamentul European a dat undă verde acordurilor Uniunii Europene cu Ucraina şi Republica Moldova pentru a facilita transportul rutier transfrontalier de mărfuri şi a permite transportatorilor ucraineni, moldoveni şi europeni să tranziteze între teritoriile respective fără a fi nevoie de permisele aferente. Cele două noi acorduri privind transportul rutier fac parte din răspunsul Uniunii Europene la perturbările din sectoarele transporturilor din Ucraina şi Republica Moldova cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, se precizează într-un comunicat al Parlamentului European.
Bulgaria se alătură misiunii de asistenţă militară a UE în sprijinul Ucrainei
Bulgaria se alătură misiunii de asistenţă militară a UE în sprijinul Ucrainei (EUMAM UÐ). Decizia privind contribuţia naţională a fost luată de Consiliul de Miniştri de la Sofia, în îndeplinirea hotărârii Adunării Naţionale din 3 noiembrie 2022, informează centrul de presă al Ministerului Apărării de la Sofia. În urma deciziei Consiliului Afaceri Externe din 17 octombrie 2022, UE a instituit misiunea de formare în sprijinul Ucrainei - EUMAM UA. Aceasta are un mandat "neexecutiv", adică fără folosirea forţei şi o durată iniţială de doi ani. Scopul este de a contribui la îmbunătăţirea capacităţilor militare ale Forţelor Armate ale Ucrainei prin educaţie şi formare. Pentru atingerea acestui obiectiv, EUMAM UA va asigura Forţelor Armate Ucrainene pregătire individuală şi colectivă la nivel tactic, pregătire de specialitate a personalului, pregătire a formaţiunilor de luptă pentru apărare teritorială şi dotarea cu armament, echipament şi muniţie. Prin decizia Consiliului de Miniştri, Bulgaria îşi declară disponibilitatea de a contribui la misiune. Instruirea se va desfăşura pe teritoriul Republicii Federale Germania, Republicii Polone şi altor state membre UE. În cadrul participării bulgare, după acordul cu partea ucraineană, este planificată să se desfăşoare pe teritoriul Bulgariei o instruire cu un modul pentru pregătirea sanitarilor militari (până la 15 militari pe lună, până la patru module într-un an).
O femeie italiană arestată în Iran a fost eliberată şi urmează să se întoarcă în ţara sa
O femeie italiană blogger de călătorie arestată în Iran la sfârşitul lunii septembrie a fost eliberată şi se va întoarce acasă, a anunţat joi biroul premierului italian Giorgia Meloni. "După eforturi diplomatice intense, astăzi, Alessia Piperno a fost eliberată de autorităţile iraniene şi se pregăteşte să se întoarcă în Italia", se arată într-un comunicat, adăugând că Meloni i-a sunat părinţii pentru a-i informa. Piperno şi alţi cetăţeni europeni au fost arestaţi de autorităţile iraniene sub suspiciunea că au participat la proteste care au izbucnit în ţară după moartea lui Mahsa Amini, o femeie aflată în arestul poliţiei morale. Meloni a mulţumit serviciilor de informaţii şi diplomatice ale Italiei pentru munca extraordinară pe care au făcut-o pentru a o aduce acasă pe Alessia.
Uraganul Nicole a lovit Florida, însă a scăzut în intensitate
Uraganul Nicole a lovit Florida joi cu vânturi cu viteze de 70 mph (110 km/h), dar a fost retrogradat la nivel de furtună tropicală după ce a scăzut în intensitate la atingerea uscatului. Stările de urgenţă şi ordinele de evacuare sunt încă în vigoare, iar meteorologii au prognozat ploi abundente şi furtuni. Nicole a lovit deja insula Grand Bahama, fiind catalogat drept un uragan de categoria unu. Încă nu a fost estimată valoarea pagubelor. După Florida, Nicole urmează să lovească Georgia şi Carolina de Sud.
Preşedintele Biden va merge în Egipt şi Asia, pentru a participa la o serie de summituri
Preşedintele Joe Biden începe joi o călătorie de o săptămână în Egipt şi Asia pentru a aborda unele dintre cele mai dificile chestiuni de politică externă ale Statelor Unite. Biden participă la un summit internaţional privind clima din Egipt, pe 11 noiembrie, apoi va merge la o întâlnire ASEAN şi la Summitul Asiei de Est din Cambodgia, pe 12 şi 13 noiembrie şi la reuniunea anuală a G20, care va avea loc în Indonezia între 14-16 noiembrie. El urmează să aibă prima sa întâlnire faţă în faţă cu omologul chinez Xi Jinping la G20 şi să discute cu aliaţii despre pedepsirea Rusiei pentru invazia din Ucraina şi despre limitarea Coreii de Nord, după o serie de teste cu rachete, scrie Rador.
Locuitorii din Florida se pregătesc de uraganul Nicole
Locuitorii din Florida se pregătesc pentru uraganul Nicole, care este aşteptat să lovească joi devreme sud-estul sau estul centrului Floridei. Potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC), Nicole a crescut în intensitate, atingând vânturi de 75 mph (120 km/h).
100.000 de soldaţi ruşi şi 100.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina - general american
Cel mai înalt general american estimează că aproximativ 100.000 de soldaţi ruşi şi 100.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina. Generalul Mark Milley, preşedintele Statului Major al Statelor Unite ale Americii, a sugerat, de asemenea, că aproximativ 40.000 de civili au murit de la începutul conflictului. Estimările sunt cele mai mari oferite până acum de un oficial occidental.
Cutremur cu magnitudinea 5,6 în nord-estul Indiei
Un cutremur cu magnitudinea 5,6 grade pe scara Richter a lovit, joi, statul Arunachal Pradesh din nord-estul Indiei, a anunţat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 2 km, notează Rador.
Regele Charles l-a primit la Palatul Buckingham pe preşedintele nigerian, aflat la Londra din motive medicale
Regele Charles l-a întâmpinat pe preşedintele Nigeriei la Palatul Buckingham, miercuri după-amiază. Preşedintele Muhammadu Buhari le-a spus jurnaliştilor după întâlnire că au discutat "în mare parte probleme economice". Buhari a afirmat că regele Carol a vorbit "foarte bine despre Nigeria" şi că este "foarte interesat de ţară". Potrivit liderului nigerian, întâlnirea a fost programată iniţial să aibă loc în capitala Rwandei, Kigali, în timpul reuniunii şefilor de guvern din Commonwealth din iunie, dar a fost amânată. Preşedintele Buhari se află la Londra de săptămâna trecută pentru "un control medical de rutină". El este aşteptat să se întoarcă în Nigeria săptămâna viitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News