Azi, în lume. Știrile zilei - 27 septembrie. Moscova nu va cere extrădarea cetăţenilor ruşi care au fugit în străinătate pentru a scăpa de mobilizare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Iată cele mai importante știri externe ale zilei. Vezi ce se întâmplă, astăzi, 27 septembrie, în lume.

Occidentul nu va recunoaşte niciodată referendumurile de anexare din Ucraina (Blinken)

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marţi că Statele Unite şi aliaţii săi "nu vor recunoaşte niciodată" anexarea de către Rusia de teritorii în Ucraina, relatează AFP.

"Noi şi multe alte ţări am fost clari. Nu vom recunoaşte, nu vom recunoaşte niciodată, anexarea unui teritoriu ucrainean de către Rusia", a declarat Blinken, în cadrul unei conferinţe de presă, întrebat despre organizarea acestor "referendumuri" în teritoriile aflate sub control rus.

Rusia şi autorităţile din regiunile pe care le ocupă în Ucraina au afirmat marţi ca votul "da" este în mare parte în fruntea acestor "referendumuri" de anexare.

Şeful diplomaţiei americane a reiterat că Statele Unite şi aliaţii lor vor riposta cu noi şi "severe" sancţiuni împotriva Rusiei. El a vorbit alături de ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, care a cerut o revenire la "dialog", deoarece "aşa cum am spus în public şi în privat acest conflict nu este în interesul nimănui".

"Este important să ne amintim ce se întâmplă aici", a continuat Blinken. "Rusia a invadat Ucraina, a cucerit teritorii şi s-a angajat într-o acţiune diabolică în aceste teritorii, forţând populaţia locală să plece".

Unii oameni sunt strămutaţii, iar alţii "pur şi simplu dispar", a spus el.

"Apoi duc ruşi acolo, instalează guverne marionete şi organizează referendumuri manipulând rezultatul pentru a pretinde că aceste teritorii aparţin Rusiei", a denunţat responsabilul american, adăugând că Statele Unite vor sprijini eforturile Ucrainei de a "recuceri" aceste teritorii de la ruşi.

Rusia ar dori să unească teritoriile ocupate în Ucraina într-un nou district al Federaţiei Ruse (presă)

Rusia ar avea în vedere crearea unui nou district în cadrul Federaţiei Ruse prin unificarea teritoriilor ocupate (până la ora actuală) în Ucraina şi pe care l-ar putea numi 'Districtul Crimeea', relatează agenţia de presă ucraineană Unian, citând publicaţia rusă Vedomosti.

După aşa-zisele 'referendumuri' - marţi fiind ultima zi a votului care a început vineri - în Rusia ar putea să apară un nou district federal în componenţa căruia ar urma să intre teritoriile ucrainene anexate ilegal împreună cu peninsula Crimeea (anexată în 2014).

O declaraţie în acest sens a fost făcută pentru Vedomosti de către o sursă din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), apropiată autorităţilor proruse din Crimeea.

Moscova a organizat referendumuri în patru regiuni controlate integral sau parţial de armata rusă în Ucraina - în autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk (est), precum şi în regiunile Zaporojie şi Herson (sud).

La conducerea acestui nou district ar urma să fie numit Dmitri Rogozin, fostul şef al Agenţiei spaţiale ruse (Roskosmos), conform unor surse din cadrul administraţiei prezidenţiale de la Moscova.

Unul dintre interlocutorii publicaţiei ruse a declarat că o decizie în privinţa numirii lui Rogozin va fi luată în curând şi 'este foarte probabil ca aceasta să fie una pozitivă'.

Rusia a declanşat o invazie neprovocată şi nejustificată la 24 februarie în Ucraina în ceea ce ea numeşte o 'operaţiune militară specială', primul război de cucerire de acest gen în Europa după cel de Al Doilea Război Mondial.

Moscova nu va cere extrădarea cetăţenilor ruşi care au fugit în străinătate pentru a scăpa de mobilizare

Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că nu va solicita guvernelor străine extrădarea miilor de ruşi care au fugit din ţară pentru a scăpa de mobilizarea desfăşurată în prezent în Rusia în vederea suplimentării efectivelor ruse pe frontul din Ucraina, relatează AFP.

'Ministerul rus al Apărării, în cadrul mobilizării parţiale, nu a trimis, nu a pregătit şi nu va trimite cereri autorităţilor din Kazahstan, Georgia şi alte ţări cu privire la problema presupusei returnări forţate în Rusia a cetăţenilor ruşi care se află acolo', a precizat ministerul într-un comunicat.

De la anunţarea unei mobilizări militare 'parţiale' a rezerviştilor în 21 septembrie, zeci de mii de bărbaţi ruşi cu vârste de încoporare au fugit în străinătate, în special în fostele republici sovietice din Asia Centrală şi Caucaz.

În cazul în care un cetăţean rus primeşte un ordin de încorporare şi nu se prezintă la un comisariat militar, el poate teoretic să fie considerat drept dezertor şi să fie inclus pe lista persoanelor date în căutare în Rusia.

Ministrul kazah de interne, Marat Ahmetjanov, citat de agenţia rusă de presă Interfax, a declarat marţi că Astana ar fi constrânsă să-i extrădeze pe ruşii care au fugit de mobilizare doar în cazul în care aceştia sunt incluşi pe lista oficială cu persoane date în căutare în Rusia.

Preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, a promis la rândul său că îi va proteja pe ruşii care au fugit de mobilizare refugiindu-se pe teritoriul Kazahstanului, în contextul în care relaţiile între Astana şi Moscova traversează o perioadă dificilă după ofensiva rusă în Ucraina, notează Agerpres.

Lumea este ameninţată de o recesiune globală

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Ngozi Okonjo-Iweala, s-a alăturat marţi celor care avertizează că lumea este ameninţată de o recesiune globală. Vorbind la o întrunire a OMC la Geneva, Ngozi Okonjo-Iweala a spus că se aşteaptă la o revizuire negativă a previziunilor privind comerţul internaţional, din cauza crizei energetice şi alimentare declanşate de războiul din Ucraina.

Forţele Armate ale Ucrainei au eliberat deja 454 de localităţi din regiunea Harkiv

De la începutul contraofensivei Forţelor Armate ale Ucrainei, în regiunea Harkiv au fost eliberate 454 de localităţi, anunţă RBC-Ucraina, cu referire la şeful adjunct al Cancelariei Preşedintelui Ucrainei, Kirilo Timoşenko. "Datorită acţiunilor ofensive ale armatei noastre în regiune (Harkiv - n.red. RBC), 454 de localităţi au fost eliberate. Astăzi, 14 secţii de poliţie şi-au reluat activitatea în teritoriile eliberate ale regiunii Harkiv şi şi-au reluat activitatea în învăţământul online 90 de instituţii de învăţământ, de asemenea, 78 de centre de paramedici, 23 de structuri autonome, birouri ale Ukrpoşhta, şase turnuri de comunicaţii mobile, 27 de unităţi de alimentare cu gaze şi 23 de unităţi de alimentare cu energie fiind renovate", a specificat Timoşenko.

De asemenea, potrivit şefului adjunct al şeful adjunct al Cancelariei Preşedintelui Ucrainei, Kirilo Timoşenko, în Balaklia, alimentarea cu energie electrică a fost reluată pentru 77% dintre locuitorii oraşului. În plus, trenurile de pasageri au fost deja repuse în circulaţie între unele localităţi. Amintim că, marţi, Forţele Armate ale Ucrainei au eliberat Kupiansk-Uzlova din regiunea Harkiv de sub ocupaţia invadatorilor ruşi şi o controlează aproape complet. Această aşezare a fost un important centru logistic pentru ruşi. Eliberarea regiunii Harkiv continuă. Ocupanţii şi colaboratorii lor au părăsit recent comunitatea Borovski din regiunea Harkiv. Forţele Armate ale Ucrainei au preluat controlul şi asupra satului Peski-Radkivski.

Autorităţile din India au arestat peste o sută de membri ai unei organizaţii musulmane suspectată de legături cu grupări militante

Autorităţile din India au efectuat marţi o percheziţie la sediul unei importante organizaţii musulmane şi au arestat peste o sută de persoane, suspectate de legături cu grupări militante. Razii împotriva organizaţiei Frontul Popular al Indiei au fost efectuate în 7 state indiene. Agenţia Naţională de Investigaţii acuză organizaţia de radicalizarea tinerilor şi de instigare la ostilitate între grupurile religioase, informează BBC.

UE ar putea impune sancţiuni împotriva europenilor observatori la referendumurile privind aderarea la Rusia

Uniunea Europeană ar putea impune sancţiuni împotriva europenilor care au fost observatori la referendumurile privind aderarea la Rusia a autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk (DNR şi LNR), precum şi a regiunilor Herson şi Zaporojie - a declarat marţi, în timpul unei conferinţe de presă la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Acţiune Externă al Uniunii Europene, Peter Stano. "Desigur, există o astfel de posibilitate, dacă statele membre UE vor considera că aceste persoane sunt implicate (în organizarea referendumurilor - nota TASS)" - a spus Stano, răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor în acest sens. Potrivit afirmaţiilor sale, UE nu va recunoaşte niciodată rezultatele acestor referendumuri şi nici sprijinul pentru desfăşurarea lor. "Ţările membre urmează să decidă dacă aceste persoane (observatori europeni) se încadrează în regimurile de sancţiuni. Fiecare caz va analizat separat" - a adăugat el.

Consulul japonez preconizează să părăsească Rusia înainte de pe data de 28 septembrie

Cabinetul Japoniei anunţă că Tatsunori Motoki, consulul japonez reţinut la Vladivostok luni va părăsi Rusia înainte de data de 28 septembrie. Secretarul-şef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat că Tatsunori Motoki, consulul de la Vladivostok, va părăsi Rusia înainte de 28 septembrie, relatează Agenţia de presă TASS. "Din punct de vedere al securităţii, care reprezintă o prioritate, se preconizează să părăsească Rusia înainte de 28 septembrie", a specificat secretarul-şef al Cabinetului de la Tokyo. Tatsunori a fost reţinut, luni, în timp ce primea informaţii secrete. Nu există date exacte despre conţinutul acestor informaţii, însă FSB a anunţat că este vorba despre aspecte legate de cooperarea Rusiei cu una dintre ţările din regiunea Asia-Pacific. La rândul său, Ministerul rus de Externe l-a declarat persona non grata şi i-a cerut să părăsească ţara în 48 de ore. Japonia a transmis o notă de protest şi l-a convocat pe ambasadorul Rusiei de la Tokyo, Mihail Galuzin, la sediul Ministerului nipon de Externe. Potrivit unei surse citată de Agenţia de presă RIA NOVOSTI, Tatsunori a fost deja eliberat.

Referendumurile organizate de Rusia în Ucraina urmează să se termine marţi

Aşa numitele "referendumuri" organizate de Rusia în patru regiuni din Ucraina urmează să se încheie marţi. Ţările occidentale văd "referendumurile" drept un pas înaintea anexării de către forţele ruse a 15% din teritoriul Ucrainei. Occidentul şi Ucraina nu au recunoscut "referendumurile" şi consideră că rezultatul acestora a fost deja stabilit de Kremlin şi va fi folosit drept o scuză pentru a câştiga teren. "Referendumurile" au loc în patru regiuni controlate parţial de forţele ruseşti. Imaginile video înfăţişează soldaţi care merg din uşă în uşă, forţând oamenii să voteze, iar oficialii ucraineni au declarat că ucrainenii au fost ameninţaţi cu pierderea locurilor de muncă. Orice anexare poate face ca Rusia să susţin că teritoriul său este atacat. Luni, Casa Albă a comunicat că va impune noi sancţiuni economice dacă Moscova anexează noi părţi din Ucraina.

NASA a reuşit deplasarea unui asteroid de pe traiectorie lovindu-l cu o navetă spaţială

Oamenii de ştiinţă au lovit în mod deliberat un asteroid cu o navetă spaţială, în încercarea de a-l deplasa pe acesta de pe traiectorie. NASA a descris misiunea drept primul test al sistemului planetar de apărare în a împiedica o coliziune viitoare a unui asteroid cu Pământul. O cameră cu transmisie live a prezentat călătoria navetei până la ciocnirea cu asteroidul.

Avioane ruseşti s-au apropiat de două ori de spaţiul aerian al Bulgariei (raport Air Policing)

Avioane ruseşti s-au apropiat de două ori de spaţiul aerian al Bulgariei, în lunile februarie şi martie, când a început acţiunea militară a Rusiei în Ucraina. Informaţia a fost furnizată de Ministerul Apărării al Spaniei, care a anunţat încheierea campaniei sale de Air Policing din acest an în cadrul NATO. Aeronavele de luptă ale forţelor aeriene spaniole au finalizat campania de poliţie aeriană din acest an cu un total de 38 de operaţiuni "Alpha Scramble" pentru a intercepta avioane ruseşti la graniţa de est a NATO, potrivit Ministerului Apărării din Spania. În ceea ce priveşte misiunea bulgară, Ministerul spaniol al Apărării a raportat că în perioada februarie-martie, aeronavele de vânătoare au efectuat doar două interceptări de avioane ruseşti, fiind finalizate până la 46 de misiuni şi fiind executate 129 de ore de zbor, a relatat newstormer.com, citând un raport despre activitatea de Air Policing.

În Haiti s-a declanşat o catastrofă umanitară (reprezentantul ONU)

Reprezentantul special al ONU în Haiti, Helen La Lime, a declarat că o criză economică, o criză a infracţionalităţii şi o criză politică au dus la o catastrofă umanitară. Cel mai recent val de proteste din ţară a fost provocat de decizia guvernului de a pune capăt suvenţionării pentru combustibil. La Lime a afirmat că Haiti a ajuns în pragul disperării, după două săptămâni de violenţe şi atacuri asupra depozitelor de alimente. "Înainte de valul actual de tulburări civile, aproximativ 4,9 milioane de haitieni se aflau în stare umanitară critică. Numai în ultimele două săptămâni, atacurile au dus la pierderea a aproximativ 2.000 de tone de ajutoare alimentare, în valoare de aproape cinci milioane de dolari, care ar fi putut ajuta până la 200.000 dintre cei mai vulnerabili haitieni", a afirmat reprezentanta ONU.

Mii de persoane se strâng la Tokyo pentru funeraliile de stat organizate pentru Shinzo Abe

Mii de persoane, printre care zeci de lideri mondiali, se strâng în capitala niponă, Tokyo, pentru funeraliile de stat organizate pentru fostul premier, Shinzo Abe. El a fost împuşcat în timpul unei demonstraţii electorale, în luna iulie. Decizia ca pentru domnul Abe să fie organizate funeralii de stat este controversată. Numeroase persoane s-au aliniat pentru a aduce flori în faţa Arenei Budokan, iar altele au venit în apropiere pentru a protesta. Un cordon de securitate a fost desfăşurat în jurul Arenei, în timp ce zeci de personalităţi ajung în coloane lungi de maşini. Acestea reprezintă o mărturie despre statutul pe care domnul Abe îl avea printre aliaţii Japoniei. Mulţi dintre aceştia au ajuns la Tokyo marţi. În ţară însă, aproximativ 60% dintre cetăţeni afirmă că nu susţin funeraliile de stat. Mulţi sunt nemulţumiţi că guvernul cheltuieşte aproximativ 12 milioane de dolari din banii contribuabililor fără a cere aprobarea Parlamentului Japoniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel