Azi în istorie - Românii au decis să îl aducă pe Carol I în țară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Carol I
Carol I
Pe parcursul anilor, ziua de 2 aprilie a marcat momente semnificative în istoria mondială. Într-un efort de a înțelege trecutul și de a ne aminti de evenimentele care au modelat lumea în care trăim astăzi, este important să aruncăm o privire retrospectivă la aceste evenimente majore.

1866 - Românii au participat la un plebiscit pentru a decide aducerea pe tron a unui prinț străin, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

1905 - Tunelul feroviar Simplon sub Alpi, care leagă Elveția de Italia, a fost oficial deschis.

1939 - Sub conducerea lui Cezar Petrescu, revista România literară a debutat la București ca o publicație săptămânală.

1974 - Președintele francez Georges Pompidou a murit în funcție.

1982 - Argentina a invadat Insulele Falkland, declanșând un război în care a încercat să le rupă de sub controlul britanic.

1992 - Șeful mafiei John Gotti, supranumit "Teflon Don" după tentativele anterioare de a-l judeca, a fost condamnat pentru crimă și racketeering la New York.

1998 - Maurice Papon, un oficial în Franța colaboraționistă de la Vichy, a fost condamnat pentru arestarea evreilor trimiși în lagărele de exterminare naziste în perioada 1942-1944, când era secretar general al prefecturii Bordeaux.

2003 - Poliția de intervenție a blocat protestatarii care încercau să mărșăluiască către Adunarea Națională din Seul, după o votare pentru trimiterea a 700 de personal medical și ingineresc în Irak.

2004 - NATO s-a extins la 26 de membri atunci când țările foste comuniste Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia s-au alăturat organizației.

2005 - Papa polonez Ioan Paul al II-lea, care a condus Biserica Catolică Romană timp de 26 de ani și a jucat un rol crucial în căderea comunismului în Europa, a murit. Avea 84 de ani.

2006 - Iranul a anunțat că a testat ceea ce a descris drept cel mai rapid rachetă subacvatică evadată de sonar din lume, numită Fajr-3, în timpul unei săptămâni de jocuri de război în Golful Persic.

2012 - Președintele ungar Pal Schmitt își anunță demisia după ce i s-a retras doctoratul pentru plagiat.

2015 - Atacatori înarmați au atacat Universitatea Garissa din Kenya, ucigând aproape 150 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel