Azi în istorie - Românii au decis să îl aducă pe Carol I în țară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Carol I
Carol I
Pe parcursul anilor, ziua de 2 aprilie a marcat momente semnificative în istoria mondială. Într-un efort de a înțelege trecutul și de a ne aminti de evenimentele care au modelat lumea în care trăim astăzi, este important să aruncăm o privire retrospectivă la aceste evenimente majore.

1866 - Românii au participat la un plebiscit pentru a decide aducerea pe tron a unui prinț străin, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

1905 - Tunelul feroviar Simplon sub Alpi, care leagă Elveția de Italia, a fost oficial deschis.

1939 - Sub conducerea lui Cezar Petrescu, revista România literară a debutat la București ca o publicație săptămânală.

1974 - Președintele francez Georges Pompidou a murit în funcție.

1982 - Argentina a invadat Insulele Falkland, declanșând un război în care a încercat să le rupă de sub controlul britanic.

1992 - Șeful mafiei John Gotti, supranumit "Teflon Don" după tentativele anterioare de a-l judeca, a fost condamnat pentru crimă și racketeering la New York.

1998 - Maurice Papon, un oficial în Franța colaboraționistă de la Vichy, a fost condamnat pentru arestarea evreilor trimiși în lagărele de exterminare naziste în perioada 1942-1944, când era secretar general al prefecturii Bordeaux.

2003 - Poliția de intervenție a blocat protestatarii care încercau să mărșăluiască către Adunarea Națională din Seul, după o votare pentru trimiterea a 700 de personal medical și ingineresc în Irak.

2004 - NATO s-a extins la 26 de membri atunci când țările foste comuniste Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia s-au alăturat organizației.

2005 - Papa polonez Ioan Paul al II-lea, care a condus Biserica Catolică Romană timp de 26 de ani și a jucat un rol crucial în căderea comunismului în Europa, a murit. Avea 84 de ani.

2006 - Iranul a anunțat că a testat ceea ce a descris drept cel mai rapid rachetă subacvatică evadată de sonar din lume, numită Fajr-3, în timpul unei săptămâni de jocuri de război în Golful Persic.

2012 - Președintele ungar Pal Schmitt își anunță demisia după ce i s-a retras doctoratul pentru plagiat.

2015 - Atacatori înarmați au atacat Universitatea Garissa din Kenya, ucigând aproape 150 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel