Avocatul Șerban Nicolae, despre Băsescu și colaborarea cu Securitatea: Dacă ar fi avut bărbăția să recunoască încă din 1990, poate că era tratat cu îngăduință
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Serban Nicolae
Serban Nicolae
Avocatul Șerban Nicolae și-a spus opinia în cazul „Băsescu, colaborator al Securității”.

„Pentru că mulți prieteni nu m-au întrebat nimic, îmi spun și eu opinia legată de potențiale consecințe privindu-l pe Băsescu Traian, poreclit de stăpâni "Petrov":

1. De la data emiterii sentinței definitive prin care s-a constat că a colaborat cu Securitatea, nu mai poate beneficia legal de condițiile acordate viager persoanelor care au deținut funcția de președinte al României (indemnizație, locuință, protecție etc.). Acestea nu sunt drepturi fundamentale și nici nu se aplică retroactiv o lege. Același lucru ar fi valabil și dacă ar primi o pedeapsă privativă de libertate.

2. Mandatul de europarlamentar nu îi încetează de drept. Sentința în cauză nu e prevăzută între condițiile legale de încetare a mandatului.

3. Nu poate răspunde penal pentru fals și uz de fals privind declarațiile anterioare referitoare la colaborarea cu Securitatea. Dacă ar face-o de-acum încolo ar fi pasibil de o asemenea răspundere juridică.

În fapt, dacă în 2019 nu aș fi modificat și completat legea (inițiativa legislativă a senatorului Daniel Zamfir), Băsescu ar fi rămas protejat de deciziile anterioare prin care nagâții din CNSAS îl confirmau lebădă imaculată. Dacă ar fi avut bărbăția să recunoască încă din 1990, poate că era tratat cu îngăduință. Dar așa, e doar o slugă șantajată, înspăimântată de un trecut mizerabil”, a spus avocatul Șerban Nicolae.

Traian Băsescu afirmă că a luat notă de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) potrivit căreia acesta a colaborat cu Securitatea şi anunţă că va face "demersurile legale" la CEDO



"Am luat notă de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, aşa cum am procedat de-a lungul întregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO", a scris Băsescu, miercuri, pe Facebook.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis definitiv că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Instanţa supremă a respins, ca nefondat, recursul formulat de fostul preşedinte, fiind menţinută decizia din 20 septembrie 2019 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - instanţa de fond, prin care a fost admisă acţiunea CNSAS şi a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii.

"Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul-pârât Băsescu Traian împotriva sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022", se arată în hotărârea Înaltei Curţi.

Potrivit CNSAS, Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel