Data publicării:

Avocata care a câştigat procesul pentru Roşia Montană, primele declarații. Crenguţa Leaua: Suntem recunoscători celor care au depus mărturie în dosar

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Crenguţa Leaua, avocata care a câştigat procesul pentru Roşia Montană, a venit cu o primă declarație.

Crenguţa Leaua, avocata care a câştigat procesul pentru Roşia Montană, a făcut primele declaraţii, după aflarea deciziei Tribunalului Arbitral care dă câștig de cauză țării noastre în fața acuzațiilor adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

"Guvernul României s-a confruntat, de-a lungul ultimelor decenii, cu o situaţie deosebit de complexă în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montana. A fost nevoie de atenţie atât pentru dezvoltarea socio- economică a regiunii cât şi pentru protecţia mediului şi respectarea tuturor cerinţelor administrativ -procedurale impuse de lege pentru un astfel de proiect.

Au fost depuse eforturi constante pentru a naviga în această complexitate şi a respecta atât drepturile investitorilor cât şi cele ale cetăţenilor României. Suntem încântaţi să vedem că tribunalul arbitral ICSID a înţeles situaţia şi argumentele prezentate de noi în apărarea României şi a ajuns la o decizie care confirmă că România a şi-a respectat obligaţiile faţă de investitorul străin, astfel cum sunt prevăzute de tratatele de protecţie reciprocă a investiţiilor.  

Crenguţa Leaua: Un rezultat prin care am evitat ca cetăţenii României să suporte o povară bugetară de peste 6 miliarde de USD

Suntem recunoscători reprezentanţilor autorităţilor centrale şi locale care ne-au sprijinit pentru a colecta informaţiile relevante, celor care au depus mărturie în dosar, precum şi experţilor legali şi tehnici; cu toţii ne-au creat posibilitatea de a prezenta în mod corect situaţia de fapt în faţa tribunalului arbitral.

Suntem mândri şi fericiţi că, după un arbitraj care a durat aproape 9 ani, am putut obţine, ca rezultat al acestor imense eforturi de echipă, un rezultat prin care am evitat ca cetăţenii României să suporte o povară bugetară de peste 6 miliarde de USD", a declarat Crenguţa Leaua, potrivit unui comunicar al casei de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP), citat de Ziarul Financiar.

Reamintim că România a câştigat procesul Roşia Montană şi are de încasat 6 milioane euro. Iniţial, Gabriel Resources ceruse despăgubiri de 6,7 mld. euro pentru prejudiciul care ar fi fost generat în urma faptului că guvernele României nu au pornit procesul de exploatare a resursei de aur de la Roşia Montană. Tribunalului Arbitral a fost compus din Prof. Pierre Tercier (preşedintele Tribunalului), Dr. Horacio A. Grigera Naón şi Prof. Zachary Douglas. România a fost reprezentată de casa de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP), alături de casa de avocatură elveţiană LALIVE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel