Avocat Alina Roșca, sfat important pentru românii din diaspora care investesc în imobiliare în România
Avocatul Alina Roșca atrage atenția românilor din diaspora care se întorc î n ța ră și investesc din ce in ce mai mult în imobiliare.
Avocat Alina Rosca semnaleaza trendul ascendent: „Romanii din diaspora investesc in imobiliare in Romania”
Avocatul Alina Rosca de la Casa de Avocatura Rosca Law Office, specializata in real estate, atrage atentia romanilor din diaspora care se intorc in tara si investesc din ce in ce mai mult in imobiliare ca trebuie sa cunoasca foarte bine legislatia romaneasca, mai ales daca au dubla cetatenie.
Alina Rosca semnaleaza un trend ascendent care are la baza mai multi factori:
“Avand in vedere pandemia, atentatele din Europa precum si rezultatul alegerilor din America, multi romani plecati sa locuiasca in strainatate isi cauta o alternativa, un loc unde sa se poata retrage, in cazul in care nu se mai simt in siguranta acolo unde locuiesc in prezent, sau isi doresc sa obtina venituri suplimentare in cazul in care au probleme cu veniturile in tara respectiva.”
In preferintele romanilor din diaspora care decid sa isi investeasca banii in propria tara se incadreaza doua tipuri de proprietati:
„Vorbim despre proprietatea in proximitatea locului unde ei sau partenerul lor s-au nascut si au crescut – aceasta include de multe ori daca nu localitati rurale, macar cartiere si zone adiacente marilor orase si despre apartamente sau case noi in orase despre care ei cred ca au viitor mai bun”, explica avocatul Alina Rosca.
Sfatul avocatului pentru romanii care se intorc din diaspora, unii chiar si cu dubla cetatenie, este sa cunoasca foarte bine legislatia romaneasca:
„Trebuie sa amintesc ca o casa aflata pe teritoriul Romaniei se va supune legislatiei romanesti, deci va fi imposibil de inlaturat dreptul unui partener doar prin eliminarea lui din declaratii sau din unele acte. Am intalnit in multe cazuri situatia in care romanii casatoriti cu cetatenii straini se gandesc ca aceasta proprietate va fi doar a lor ignorand partea legala. Orice legislatie recunoaste dreptul ambilor soti, vis – a vis de bunurile comune, exceptie facand doar intelegerile prenuptiale sau partajul voluntar.”
Problemele care pot aparea sunt multiple: „Ce se intampla daca un viitor proprietar nu declara in procuri si in acte faptul ca este casatorit? Raspunsul este simplu. Atunci cand vor dori sa vanda acele proprietati vor realiza ca au nevoie si de consimtamantul partenerului care, chiar daca nu este trecut in acte, el are drepturi in calitate de coproprietar. Daca insa partenerul netrecut in acte nu este cetatean roman, atunci nu va putea sa aiba in proprietate decat o parte din constructie, dar nu si din teren. In acest caz ne aflam in fata unei noi intrebari – cine si cat are in proprietate?”, adauga avocatul.
Alina Rosca atrage atentia asupra faptului ca este foarte importanta consilierea legala inaintea unei achizitii., potrivit unui comunicat de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News