România: - confirmate, - vindecate, - decese
Scrie-ne pe WhatsApp
sau sună-ne 0772.264.642 (L - V, 09:00 - 18:00)
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Conținutul articolului îl regăsiți mai jos.
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 11 sep, 16:12
Aviz epidemiologic pentru elevi. Dr. Gindrovel Dumitra, FERM: Hârtia nu rezolvă mare lucru
Dr. Gindrovel Dumitra critică opţiunea Guvernului de a impune un aviz epidemiologic pentru elevi, înainte de începerea anului şcolar. 

Avizul epidemiologic nu are relevanţă dacă triajul epidemiologic este făcut corect, spune medicul de familie Gindrovel Dumitra. Simptomele pot să apară de pe o zi pe alta, nu pot fi împiedicate de o hârtie, adaugă acesta. Nu avizele epidemiologice sunt cheia care ajută oprirea focarelor de coronavirus în şcoli, ci un triaj epidemiologic făcut riguros de medicul sau asistentul din şcoală, spune medicul de familie Gindrovel Dumitra, conform Mediafax. 

"Din momentul în care a obţinut avizul şi până când ajunge la şcoală, copilul poate deveni simptomatic, iar hârtia nu rezolvă practic mare lucru.

Părinţii au un rol esenţial, spune specialistul, acela de a nu duce copilul la şcoală în cazul în care are simptome respiratorii sau digestive. În fiecare dimineaţă, profesorii trebuie să observe copiii şi să-i întrebe despre aceste simptome. Foarte important, spune medicul, este ca în fiecare şcoală să existe cel puţin un medic sau asistent de medicină şcolară care să coordoneze triajul. Avizul epidemiologic eliberat anterior certifică faptul că la momentul respectiv un copil nu are o boală infecto-contagioasă, nu certifică faptul că la momentul intrării în clasă acel copil nu are o boală infecto contagioasă. Simptomele pot să apară de pe o zi pe alta, ele nu pot fi împiedicate de o hârtie pe care o ia de la medicul de familie”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie.

Cine trebuie să prezinte avizul 

 

Avizele epidemiologice vor fi totuşi necesare la începutul anului şcolar, pentru copiii cu boli cronice şi pentru cei care se află la începutul unui nou ciclu de învăţământ: clasa 0, clasa a V-a şi clasa a IX-a.

Ministrul Sănătăţii prelungeşte acest termen de depunere a avizelor astfel încât toţi părinţii să aibă timp să ducă actul la şcoală.

Spre deosebire de avizul epidemiologic, adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate, necesară doar la înscrierea într-un ciclu nou de învăţământ, se eliberează la data când copilul este programat la un examen medical de bilanţ, tocmai pentru a nu aglomera cabinetele. Deci se poate depune şi mai târziu faţă de momentul începerii anului şcolar.

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
DCNewsTV.ro - Ultimele materiale video
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro