Aviz amatorilor: Prinşi cu teste PCR false, la graniţă
Autor: Mihai Ciobanu | Publicat pe: 11 ian 2022, 12:08
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Patru cetăţeni bulgari au prezentat teste PCR false la intrarea în ţară.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au depistat patru cetăţeni bulgari care au prezentat pentru control autorităţilor competente, teste negative false pentru infecţia cu virusul SARS-COV-2.

În cursul zilei de ieri, în jurul orei 13.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Rutier, s-au prezentat pe sensul de intrare în ţară, patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 38 şi 41 de ani, toţi de cetăţenie bulgară, care au prezentat pentru control teste PCR cu rezultate negative pentru detecţia infecţiei cu virusul SARS-COV-2. Străinii intenţionau să călătorească în România.

Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea testelor prezentate, la solicitarea reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări suplimentare, constatând că documentele prezentate de aceştia nu au fost eliberate de clinicile menţionate.

Poliţiştii de frontieră giurgiuveni nu au permis intrarea în ţară celor patru cetăţeni bulgari, întrucât nu îndeplineau condiţiile legale de călătorie. În cauză, faţă de aceştia, se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră - Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu.

Vezi şi: Carantina a fost redusă

CNSU a modificat regulile de carantină, în sensul reducerii perioadei de la 14 la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală și la 10 zile pentru cele nevaccinate. Noile reguli intră în vigoare de sâmbătă.

Astfel, CNSU a decis reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile și reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

„Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu virusul Sars-Cov-2, cu duratele prevăzute anterior. Deci aceeași regulă va fi: dacă este persoană vaccinată sau trecută prin boală atunci are perioada de carantină de 5 zile, dacă persoana nu este vaccinată are perioadă de carantină de 10 zile”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU.

O altă modificare prevede introducerea excepției de la carantină pentru personalul navigant maritim român și personalul care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze, în zona exclusivă economică a României.

„Și foarte important, reducerea duratei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri și aplicarea termenelor pe care le prevede această hotărâre. Ce înseamnă asta? Dacă cineva a intrat, de exemplu, ieri și a primit decizie de carantină de 10 zile și este vaccinat sau este sau trecut prin boală, se reduce la 5 zile, dacă a primit de 14 zile, pentru că nu a avut test când a intrat în țară, se reduce tot la 5 zile. Se aplică regulile de aici”, a mai spus Arafat.

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial și se aplică de sâmbătă, 8 ianuarie 2022, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?