Avioanele NATO AWACS au aterizat în România. Acesta vor monitoriza activitățile Rusiei
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube NATO
Sursa Foto YouTube NATO
Ministerul român al Apărării transmite într-un comunicat că aeronava Forțelor Aeropurtate NATO va fi staționată la baza 90 de transport aerian Otopeni, unde vor fi trimiși și 180 de militari.

Aeronave din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control (AWACS) vor fi staționate în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, a informat Ministerul Apărării Naţionale, potrivit Agenzia Nova.

Baza permanentă a acestor aeronave se află în Geilenkirchen, Germania, iar transportul acestora în România are loc ”în contextul aplicării măsurilor de întărire a poziţiei defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre”, a precizat Ministerul Apărării.

AWACS va efectua zboruri de recunoaștere și supraveghere peste teritoriul țărilor membre NATO. Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO și-a sporit prezența aeriană pe flancul estic al Alianței cu luptători suplimentari, aeronave de supraveghere și cisternă.

Din februarie anul trecut, AWACS a efectuat patrule regulate în Europa de Est și regiunea Mării Baltice pentru a urmări mișcările aeronavelor rusești în apropierea granițelor NATO.

Prin sistemul lor radar, aeronavele AWACS pot localiza și identifica alte aeronave la o distanță de peste 400 de kilometri. Aeronava poate transmite informațiile către toate celelalte aeronave echipate corespunzător din spațiul aerian, ceea ce înseamnă că, teoretic, pot fi folosite ca posturi de comandă de zbor. 

În trecut, acestea au fost dislocate în timpul operațiunilor împotriva grupării teroriste Statul Islamic (IS) sau în Afganistan. ”În vreme ce războiul ilegal al Rusiei în Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa, nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

”Aeronava noastră Awacs este capabilă să detecteze aeronave de la o distanță de sute de kilometri, confirmându-se ca un instrument cheie al poziției de descurajare și apărare a NATO”, a mai declarat aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel