Data publicării:

Avertizare OMS: Siropurile de tuse produse de o companie indiană ar putea fi cauza morții a cel puțin 66 de copii

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Cottonbro: Pexels
Fotografie de la Cottonbro: Pexels

În urma avertizării OMS că siropurile de tuse produse de o companie indiană ar putea fi potențial legate de moartea a cel puțin 66 de copii în Gambia, surse oficiale au spus că organismul global de sănătate nu a furnizat încă mai multe detalii.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat miercuri că patru siropuri de tuse ”contaminate”, produse de Maiden Pharmaceuticals Limited, cu sediul în Sonepat din Haryana, ar putea fi motivul deceselor mai multor copii din Gambia, potrivit Republic World.

Pe baza informațiilor disponibile, Organizația Centrală pentru Controlul Standardelor Medicamentelor, CDSCO, a inițiat deja o investigație urgentă în această problemă. ”Deși se vor lua toate măsurile necesare, în calitate de autoritate de reglementare robustă, OMS i s-a cerut să împărtășească cu CDSCO cel mai devreme raportul privind stabilirea unei relații cauzale a deceselor cu produsele medicale în cauză, fotografii ale etichetelor/produselor etc”, a spus o sursă oficială.

Potrivit surselor, OMS a informat pe 29 septembrie CDSCO din India că oferă asistență tehnică și consiliere Gambiei.

Ea a subliniat că un factor semnificativ care contribuie la decese era suspectat a fi utilizarea de medicamente care ar fi putut fi contaminate cu dietilen glicol/ etilenglicol și a spus că prezența acestuia a fost confirmată în unele dintre probele testate.

Ulterior a fost lansată și o investigație detaliată pentru a clarifica situația: ”Din ancheta preliminară, s-a stabilit că Maiden Pharmaceutical Limited este producătorul licențiat de controlorul de stat pentru medicamente pentru produsele în cauză și deține permisiunea de producție pentru aceste produse. Compania a fabricat și exportat aceste produse până acum doar în Gambia”, a spus sursa.

Conform rezultatelor provizorii primite de OMS, s-a constatat că patru din cele 23 de probe testate conțin fie dietilen glicol/ etilen glicol.

Citește și:

Un focar de Ebola a izbucnit în Uganda

Uganda a declarat că un focar de Ebola a izbucnit după ce un caz dintr-o tulpină relativ rară provenită din Sudan a fost confirmat în țară, a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Biroul OMS pentru Africa a transmis într-o declarație că pacientul a fost confirmat după ce a fost testat un eșantion de la un tânăr de 24 de ani din districtul Mubende din țară. Autoritățile sanitare din Uganda au investigat șase decese suspecte în district în această lună. Ministerul Sănătății din țară a declarat că pacientul în vârstă de 24 de ani a murit după ce prezenta simptome.

„În prezent, există opt cazuri suspecte care primesc îngrijiri într-o unitate spitalicească”, a spus OMS Africa, adăugând că ajută autoritățile sanitare din Uganda însărcinate cu investigația și trimit personal în zona afectată.

„Este pentru prima dată în mai mult de un deceniu când Uganda înregistrează tulpina Ebola Sudan”, a spus dr. Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa. „Colaborăm îndeaproape cu autoritățile naționale de sănătate pentru a investiga sursa acestui focar.

Ultimul focar de Ebola a fost în 2012

Uganda a raportat ultima dată un focar de Ebola Sudan în 2012, a spus OMS. Cel puțin 17 persoane au fost ucise din cele 24 de cazuri identificate în acel focar, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care au contribuit la limitarea virusului în țara din Africa de Est la acea vreme. Uganda s-a confruntat cu patru focare de Ebola, potrivit OMS, cel mai mortal fiind cel din 2000, care a provocat moartea a peste 200 de persoane. Uganda se învecinează cu Republica Democratică Congo, care se confruntă cu o reapariție a Ebola în urma focarelor din acest an.

Ultimul focar din Uganda a fost în 2019, când țara a confirmat tulpina de Ebola Zaire, care a dus la moartea unei fetițe congoleze de 9 ani, în apropiere de granița cu RDC. Potrivit OMS, vaccinarea a fost aprobată împotriva tulpinii Zair, dar inocularea împotriva tulpinii Sudan nu a fost testată.

Pandemia nu s-a încheiat. Avertisment pentru Europa

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat că pandemia de COVID-19 încă nu s-a încheiat în pofida scăderii numărului de cazuri şi de decese, cerând ţărilor să implementeze programe de vaccinare cu doze booster înainte de venirea iernii, informează Agerpres. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel