Avertizare de cod galben de "fenomene meteo periculoase"
Meteorologii vor emite pentru perioada următoare cod galben pentru "fenomene meteo periculoase" în mai multe judeţe, avertizare care va fi menţinută cel puţin până vineri la prânz, subiectul fiind discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a prezentat Guvernului o informare privind situaţia meteo şi perspectivele pentru zilele următoare, concluzia fiind că este necesar să fie emis cod galben de "fenomene meteo periculoase" cel puţin până vineri la prânz.
Potrivit informaţiilor ANM, va fi menţinut şi joi Codul portocaliu pentru ger, tot joi urmând să fie emis Cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase (vânt, ninsoare viscolită).
"Avertizarea va fi valabilă, cel mai probabil, începând de vineri la prânz. În cazul în care joi se vor înregistra precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă, va fi emisă atenţionare de polei", transmite Guvernul.
Joi pe parcursul zilei nu se aşteaptă o îmblânzire a frigului, maximele din timpul zilei la scara întregii ţări se încadrează între minus 16 grade în Bucovina şi în depresiuni şi minus 3 grade pe litoral, în condiţii de cer mai mult noros în toate regiunile. Ninge, dar în general slab , în sudul Banatului, în Oltenia, local în Muntenia şi doar pe arii restrânse în Dobrogea, iar în rest numai fulguieli izolate. În sudul ţării, vântul bate în rafale ce ating şi 50 de km/h. În zona de munte vântul suflă chiar tare, în special în Carpaţii Meridionali şi Munţii Banatului.
În Capitală gerul dimineţii încă persistă, la amiază termometrele indică în jur de minus 10 grade. O zi de iarna aspră, mai ales că soarele nu se arată printre norii tot mai groşi, trecător ninge slab, iar vântul suflă în rafale care ajung şi la 35 km/h, practic dublând senzaţia de frig resimţită.
Pentru vineri, maximele din timpul zilei pornesc de la minus 14 grade doar în Bucovina, dar în Dobrogea se ating şi valori usor pozitive, 2...3 grade peste limita de înghet. Norii vor acoperi cerul şi vor aduce ninsori care se extind peste aproape toate regiunile. Dar în zona de sud şi în zonele montane va ninge mai mult şi mai abundent. În plus,vântul suflă cu putere în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, dar din când în când şi în restul teritoriului, iar la munte suflă atât de tare încat viscoleşte zăpada.
Şi în Capitală vineri se depăşeste limita gerului, temperatura urca spre minus 7 grade la amiază, dar cerul este noros întreaga zi şi ninge viscolit, vântul are şi el intensificări, ceea ce înseamnă că nu vom resimţi această uşoară creştere de temperatură.
Sâmbătă ne aduce precipitaţii în aproape toata ţara, mai ales ninsori, iar în sudul extrem şi în sud-est, vorbim si despre ploi sau lapoviţe, cu depunere de polei. Vântul nu se domoleste, suflă în continuare cu putere mai ales în sud-est şi la munte, iar maximele temperaturii aerului se încadrează între minus 12...minus 11 grade în nordul Modovei şi 2...3 grade cu plus în Dobrogea.
Bucurestenii nu au parte de soare nici sâmbătă, vremea este închisă, ninsoarea continuă, iar vântul are intensificări temporare. La amiază termomtrele indică minus 6...minus 5 grade şi nici în noaptea următoare temperatura nu mai coboară sub limita gerului, se opreste spre minus 8 grade
În acest context, Executivul a anunţă că a decis suplimentarea cu un milion de lei, din Fondul de rezervă, al bugetului Ministerului de Interne, pentru asigurarea combustibilului aferent intervenţiilor în perioada următoare şi necesar pentru structurile din subordine, precum Jandarmerie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţie, Poliţia de frontieră.
Citește și:
Cod roșu în weekend. Pregătiri pentru ninsori-catastrofă, ca în 1954
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News