Avertismentul lansat de Benjamin Netanyahu în 2018, privind Iranul. "Asta ar putea schimba istoria într-un mod negativ"
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Israelul ar putea să atace puncte strategice care să împiedice dezvoltarea capacităților nucleare iraniene, asta ar sugera o declarație mai veche făcută de Benjamin Netanyahu.

Într-un interviu acordat de Benjamin Netanyahu pentru CNN, în anul 2018, difuzat acum de Antena 3 CNN, acesta a insistat că Iran se pregătește să devină o putere nucleară, afirmând că singura modalitate de oprire a Teheranului este "o amenințare militară credibilă". Pe baza declarațiilor de la acea vreme se vehiculează că Israelul va ataca puncte strategice care să împiedice dezvoltarea capacităților nucleare iraniene.

Mai mult, după ce au fost prezentate primele informații potrivit cărora Israelul să gândește să răspundă atacului Iranian de sâmbăta trecută, oficialii de la Teheran au afirmat că sunt "gata" să folosească "arme pe care nu le-am folosit niciodată". Astfel, teoriile cum că Iranul ar deține arme nucleare au reajuns în opinia publică internațională.

"Este sarcina noastră, împreună, să împiedicăm Iranul să obțină arme nucleare"

"Potrivit estimărilor noastre, eforturile pe care le-am depus, fie în zona de operații, fie în zona economică și politică, în principiu, au citit planurile originale ale Iranului. Acum 10 ani ei au crezut că vor fi unde sunt acum. Suntem capabili să-i încetinim, dar nu putem să-i oprim complet. Pentru a definitiva o armă ei trebuie să ia decizia de a încălca o linie clară.

Al doilea lucru de care au nevoie este o armă, bomba în sine, ceea ce este diferit față de materialul fisionabil care este miezul bombei. (...) Dacă vrem să oprim Iranul din a deveni o putere militară nucleară, atunci singura modalitate este printr-o amenințare militară credibilă. Asta a funcționat și împotriva programului nuclear al lui Saddam Hussein în Irak. Acest lucru a fost făcut de noi. Asta a funcționat împotriva instalației militare nucleare a lui Bashar al-Assad în Siria. Acest lucru a fost făcut de noi. Asta a funcționat împotriva programului nuclear al lui Muammar al-Gaddafi în Libia.

Benjamin Netanyahu: Asta ar putea schimba istoria într-un mod negativ

A fost oprit de o amenințare militară credibilă din partea dumneavoastră. Nu a funcționat și în cazul Coreei de Nord, iar acum ei au un arsenal nuclear cu care amenință jumătate jumătate din Asia, poate coasta de vest a Statelor Unite și curând toate statele Americii. Iranul a fost încetinit datorită unei amenințări militare credibile. Vă pot spune că asta nu ia oprit, vă garantez, dar avem o sarcină de terminat. Este sarcina noastră, împreună, să împiedicăm Iranul să obțină arme nucleare.

Dacă se va întâmpla așa ceva, tot Orientul Mijlociu va deveni nuclear și nu cred că Iranul se va comporta cum trebuie. Ei au această atitudine islamistă de intimidare, nu știu dacă vor acționa într-un mod rațional. Asta ar putea schimba istoria într-un mod negativ. Cred că răspunderea este pe noi, Israel, Statele Unite, lumea liberă, și vecinii noștri arabi. Trebuie să facem tot ceea ce putem ca să oprim Iranul din a deveni o putere militară nucleară. Din această cauză m-am întors și am fost reales", a spus Benjamin Netanyahu în interviul din 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel