Avertismentul activistului Liviu Mihaiu: În 20 de ani am putea rămâne fără păduri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Problemele ce țin de pădurile României ar trebui să stârnească dezbateri îndelungate care să aprofundeze mai bine situația, consideră activistul Liviu Mihaiu.

Activistul de mediu Liviu Mihaiu consideră că situația pădurilor din România ar trebui aprofundată în discuțiile dintre partidele politice. 

„Dezbaterile acestea ar trebui să dureze cel puţin câteva luni bune, nu se poate o strategie fără un lobby şi o propunere, dacă vreţi, cartelată între partidele politice care vor să salveze România, pentru că, în ritmul în care ne aflăm astăzi, în 20 de ani rămânem fără păduri, chiar dacă începem să plantăm mâine.

Plante, plantări, cum ştie toată lumea, există la minister de foarte mulţi ani, dar cum multe lucruri din România, după integrarea noastră în UE, sunt doar pe hârtie, problema este că ne trebuie oameni şi decidenţi la nivel de premier, care să schimbe această direcţie a unei maşini care se îndreaptă spre zid, fără frâne, cu 200 de kilometri la oră. Problemele de mediu cam în metafora asta se circumscriu", a afirmat Liviu Mihaiu, la o dezbatere organizată la Palatul Parlamentului, conform Realitatea.net

Braconajul din păduri, pedepsit la nivel minim

„Braconajul silvicol este prezent în toate domeniile de mediu ale României. La braconajul piscicol, la care mă pricep foarte bine, trebuie să vă spun că dosarele care s-au sfârşit cu executare în instanţă sunt sub 5%. Acelaşi lucru se pare că se întâmplă şi în braconajul silvicol.                 

Cu toate că pădurea şi copacul sunt cuprinse în documentele CSAT ca fiind de interes şi siguranţă naţională, cu toate astea doar în ultimul timp şi la revolta societăţii civile şi a presei pentru cei care sunt în fiecare zi în munţi, bătuţi de această mafie, cu toţii ştim statisticile care ne copleşesc şi care ne aşază la coada UE atât la suprafaţa împădurită a ţării, care este mult sub media europeană. Dar, dincolo de faptul că în România dispar trei hectare pe oră şi că 50% din lemnul tăiat în România a provenit din surse ilegale, trebuie să spunem că mai e şi o problemă de psihoză naţională în ceea ce priveşte tăierea pădurilor", a mai susţinut Mihaiu.

Vezi și: PMP: PNRR, o şansă pentru salvarea pădurilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel