Avertisment pentru şoferi: canicula influenţează traficul rutier
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 21 iul 2022, 14:50
WhatsApp
Fotografie de la Tobi, Pexels
Fotografie de la Tobi, Pexels
Poliţia Română avertizează şoferii că traficul rutier poate fi influenţat de caniculă. 

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române vă informează că în această perioadă, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime vor fi în general între 35 şi 40 de grade, motiv pentru care recomandăm conducătorilor de autovehicule:

- să folosească sistemele de climatizare;

- să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald;

- să evite pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă;

- să nu conducă dacă sunt obosiţi. Oboseala este considerată de către specialişti una dintre cauzele  generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice, mai ales la sfârşit de săptămână;     

-  să nu conducă după ce au consumat băuturi alcoolice, acest lucru constituie un factor de risc pentru traficul rutier, favorizând producerea accidentelor;

-  să nu vorbească la telefon în timpul mersului, fără a folosi dispozitivele speciale “maini libere”. Temperatura ridicată din hibitaclul maşinii va accentua starea de oboseală ce se manifestă la început prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă şi se termină cu adormirea la volan.

De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplăcute.       

Recomandăm persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală menite a împiedica conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă să evite pe cât posibil deplasare cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare iar dacă este imperios necesar deplasarea să aibă un însoţitor în autovehicul.

Solicităm conducătorilor de autovehicule să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite.

Caniculă în România! Temperaturi prognozate de ANM pentru sâmbătă, 23 iulie, la umbră

„Masa de aer tropical ce a determinat temperaturi foarte ridicate, peste 40 de grade, și numărul de coduri termice în jumătatea de vest a teritoriului, se va resimți pe parcursul zilei de astăzi în regiunile vestice ale țării, acolo unde ne așteptăm la maxime de 35...36 de grade, însă va fi în extindere și în intensificare și în zona țării noastre în zilele următoare. Mâine, temperaturile vor depăși 30 de grade în mare parte din țară, cu valori de caniculă de 35...38 de grade în regiunile vestice și sud-vestice. Apoi, temperaturile vor fi din ce în ce mai ridicate, disconfortul termic foarte accentuat. Estimăm, în momentul acesta, că cel mai cald va fi vineri și sâmbătă în partea de vest, de nord-vest, de sud-vest a teritoriului, acolo unde, de altfel, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo de cod portocaliu ce vizează acest aspect, respectiv disconfort termic accentuat, temperaturi maxime ce se vor situa în general între 37 și 40 de grade. Poate chiar vom depăși ușor aceste temperaturi în zona de vest a Maramureșului, Crișana, Banat, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei. În aceste județe se pare că va fi cel mai cald”, a spus meteorologul Alina Șerban.

„Această masă de aer cald este în extindere în zilele următoare. Va fi cald nu doar în aceste regiuni, dar și în restul teritoriului, vremea va deveni caniculară, acest lucru însemnând temperaturi de 35 și peste 35 de grade. Dacă excludem partea de vest, nord-vest, sud-vest a țării, estimăm că și în celelalte regiuni vremea va fi caniculară, disconfortul termic va fi accentuat. O mică deosebire față de restul teritoriului ar fi că minimele vor mai coborî și sub 20 de grade astfel încât, în orele dimineții, vom avea posibilitatea să ne răcorim puțin. Totuși, având în vedere că vorbim despre o persistență a acestui val de căldură, se estimează că va ține până la sfârșitul acestei săptămâni, chiar dacă vom avea variații în vârfurile termice. Astfel, duminică se va răcori puțin, temperaturile vor scădea ușor, însă acest lucru va aduce după sine și fenomene meteorologice specifice instabilității atmosferice”, a explicat meteorologul Alina Șerban la Antena 3. 

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?