Bulgaria este dependentă în măsură de 89% de gazul natural rus, iar poziția sa în contextul crizei ucrainene a fost mai degrabă ambiguă. Sofia este în același timp unul dintre principalii avocați ai proiectului South Stream, în legătură cu care Parlamentul European a votat o rezoluție de suspendare. Unii analiști au numit Bulgaria "calul troian" din interiorul UE.
Data publicării:
Avertisment ferm al UE pentru Bulgaria: Aveți o lună la dispoziție!
Comisia Europeană a transmis Sofiei că are mai puțin de o lună la dispoziție să dezvăluie detaliile planului de construcție a gazoductului South Stream, conform agenției Itar-Tass.
Executivul Uniunii Europene a cerut Bulgariei să sisteze instalarea infrastructurii gazoductului South Stream până când proiectul Gazpromului va deveni compatibil cu legislația Uniunii Europene, potrivit postului național de televiziune bulgar, care îl citează pe Chantal Hughes, purtătorul de cuvânt al Comisiei.
Conform celui de-al treilea parchet energetic al UE, un producător de gaze nu are voie să controleze operatorii unui gazoduct prin care pompează gaz.
Gazoductul South Stream este proiectat să alimenteze cu gaz rusesc Serbia, Croația, Ungaria, Slovenia, Austria și Italia. Unele estimări susțin că în 2018, când toate țevile vor fi terminate, infrastructura gazoductului ar putea asigura 30% din necesarul de gaz al Europei.
Citește și: Tensiuni în PE: eurodeputații se opun proiectului South Stream
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News