Data publicării:

Avertisment de caniculă. Oamenii de știință spun că iulie ar putea fi cea mai călduroasă lună din ultimii 120.000 de ani

Autor: Valentina Miu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Oamenii de știință de la două autorități climatice globale raportează, înainte de încheierea lunii iulie, că luna aceasta va fi de departe cea mai fierbinte din lume.

Călduri extreme din iulie au doborât recorduri zile la rând încât este „practic sigur” că luna aceasta va doborî recordurile „cu o marjă semnificativă”, au declarat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene și Organizația Meteorologică Mondială într-un raport publicat joi.

Tocmai am trăit cea mai fierbinte perioadă de trei săptămâni înregistrată. Potrivit raportului, de obicei, aceste recorduri, care urmăresc temperatura medie a aerului în întreaga lume, sunt doborâte cu sutimi de grad. Dar temperatura pentru primele 23 de zile din iulie a fost în medie de 16,95 grade Celsius, cu mult peste recordul anterior de 16,63 grade Celsius stabilit în iulie 2019.

Datele folosite pentru a urmări aceste înregistrări datează din 1940, dar mulți oameni de știință, inclusiv cei de la Copernicus, spun că este aproape sigur că acestea sunt cele mai călduroase temperaturi pe care le-a văzut planeta în 120.000 de ani, scrie CNN.

„Acestea sunt cele mai calde temperaturi din istoria omenirii”, a spus Samantha Burgess, director adjunct la Copernicus.

„Șansele sunt cu siguranță în favoarea unei veri record”, a spus Carlo Buontempo, directorul Copernicus, deși a avertizat că este prea devreme pentru a afirma acest lucru.

Bilanțul victimelor căldurii este puternic. Pe măsură ce temperaturile au ajuns la peste 50 de grade Celsius în unele părți ale SUA, decesele legate de căldură au crescut, iar unii oameni suferă de arsuri solare care pun viața în pericol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel