Avertisment crunt din BNR: "Suntem sus. Dacă ne prăbușim, prăbușirea ar fi puternică"- Exclusiv
Cei 7,4 milioane de români care au luat credite în perioada 2004-2008 au luat din economisirile altor țări, precum Japonia, Germania, Marea Britanie, China. Anual, în perioada menționată intrau în țară câte 20 de miliarde de euro pe an. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, amintește întrebarea unui specialist de la Banca Națională: "Ce ne facem cu atâta bănet".
"BNR era atunci obligată și eu spuneam la televiziune în anii aceia că am fost nevoiți să deschidem o pensiune pentru bani, cu un pat cald și trei mese consistente, în așa fel încât să aducem banii la BNR, pentru că nici economia românească nu era în stare să-i absoarbă pe toți și nici populația nu avea bonități pentru a-i absorbi. Trebuiau să se ducă undeva și i-a adunat BNR în rezerva ei", a amintit Adrian Vasilescu, la DCNEWS LIVE. În acea perioadă din 1 euro cât intra într-o bancă, 0,40 mergea la BNR, pentru a nu se aglomera piața, pentru a nu exploda piața cu atâția bani.
"Din 2000 știam că vor intra la 1 ianuarie 2007. Veneau bani în valuri și țara nu era pregătită să-i primească", a spus Adrian Vasilescu. "În 2009, ne-am găsit în situația să schimbăm tactica. Când a început criza și s-a blocat totul, nu mai veneau bani de afară, țara a făcut un împrumut masiv de la FMI și Comisia Europeană, de 20 de miliarde de euro", a amintit consilierul guvernatorului BNR.
Întrebat dacă acum România este în aceeași situație, Adrian Vasilescu a spus că "e o discuție acum în spațiul public, legată de o afirmație făcută de guvernatorul Băncii Naționale, la Banca Națională, acum câteva zile, afirmație care suna în felul următor: 'Suntem în premieră într-un foarte mare pericol'. Au mai fost situații de pericole, când riscurile veneau în valuri. Țara chiar are acum o situație bună și, de la situația asta, dacă ne prăbușim, suntem sus, dacă ne prăbușim, prăbușirea ar fi puternică".
Consilierul guvernatorului BNR a subliniat că România "are cea mai bună creștere economică, e în vârful topului european, dar și la sărăcie este tot în vârf, adică cea mai săracă țară din Europa are cea mai bună creștere economică din Europa, acesta este un paradox".
Adrian Vasilescu a mai precizat că raportul Comisiei Europene arată că "sistemul bancar din România este solid, solvabil, lichid și avem tot ce ne trebuie pentru un sistem bancar performant, dar nu avem înțelegere în țara asta".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News