Aventura teatrală a toamnei arădene – Festivalul Internaţional de Teatru Clasic a început!
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
Sâmbătă, a început Festivalul de Teatru de la Arad. Cu două zile înainte, în antecamera  Festivalului Internaţional de Teatru Clasic  au avut loc două evenimente realizate de mai tinerii artişti în ale artelor. 

Unul dintre ele a fost Vremea Pulcineilor – un spectacol Commedia dell'arte realizat de studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, atent supravegheaţi de Miklós Bács, Irina Wintze şi Tudor Lucanu. Tinerii actori au invadat Atrium Mall, Gara CFR, şi Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, împrumutând din frenezia lor publicului şi oraşului pregătit de sărbătoarea teatrală FITCA 2016.

 

Al doilea eveniment a constat în vernisajul expoziţiei Afişul de Teatru. Conceptul expoziţiei: celor 10 spectacole de teatru selecţionate de criticul Maria Zărnescu li s-a dat o înfăţişare distinctă prin prisma studenţilor şi profesorilor Facultăţii de Design din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad. 

35 de afişe, cuprinse într-o expoziţie, răspund unei provocări – aceea de a surprinde într-o singură imagine spiritul piesei de teatru, fără ca autorii să fi văzut vreunul dintre spectacole. Un periplu în lumea fantastică a teatrului la care iei parte privind o singură imagine. Expoziţia este deschisă în foaierul Teatrului pe toată durata Festivalului. 

 

Actuala ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic, deşi poartă amprenta riguroasă a clasicismului shakespearian, prezintă la Arad, timp de nouă zile, spectacole şi evenimente ce dezvăluie chipurile complexe ale fenomenului teatral românesc. 

Citește și: EXCLUSIV Bataclan renaşte cu Sting

Pe agenda festivalului figurează opt spectacole ale unor importante instituţii teatrale din România, un spectacol al tinerilor creatori, studenţi ai Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, un spectacol al Teatrului Naţional Pécs din Ungaria, un recital-manifest marca Nicu Alifantis şi un eveniment-happening, unic în România – The Tango Orchestra Show. 

 

Şi pentru că anul acesta organizatorii mizează pe întâlnirile care aduc profit spiritual şi profesional, Festivalul găzduieşte întrevederea de lucru pe care o propune Miklós Bács actorilor Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad prin workshopul Practica Monologală în Arta Dramatică. Participanţii vor experimenta tehnica explorării teoretice și practice a propriului lor laborator de creație în cadrul unui atelier având ca suport monologul dramatic cehovian. 

 

Vor fi întâlniri frumoase cu actori şi regizori de marcă ai teatrului românesc, cu artişti pentru care arta teatrului reprezintă o imensă provocare. 

 

Primele trei zile de Festival poartă amprenta regizorală a lui Gelu Colceag, Miklós Bács, Silviu Purcărete şi Ádám Horgas

 

Sâmbătă, în deschiderea FITCA 2016 a fost programată o producţie a Teatrului de Comedie din Bucureşti. Un spectacol muzical în care totul este permis, o echipă de actori remarcabili reuşind să dea o înfăţişare modernă unei poveşti arhicunoscute. Rezultatul: un show ingenios şi modern cu muzică live: Îmblânzirea Scorpiei, regia Gelu Colceag

 

 

În a doua zi de Festival la Sala Studio a putut fi vizionat un spectacol de teatru-nonverbal, o incursiune în străfundurile misterioase şi zbuciumate ale sufletului omenesc: Solo Goya pune lupa pe formele de expresie corporală. Este propunerea studenţilor Facultăţii de Teatru şi TeleviziuneUniversitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

 

 

La Sala Mare, regizorul Silviu Purcărete a introdus publicul în lumea dramaturgului italian Carlo Goldoni. Cafeneaua este nu doar un loc de întâlnire, este centrul unei lumi, un loc de observaţie, de bârfe. O producţie a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi despre care actorul Teodor Corban, protagonistul spectacolului, mărturisea că „spectatorii pleacă la final de-a dreptul magnetizaţi”. De menţionat excelenta scenografie ce poartă amprenta lui Dragoş Buhagiar.

 

 

Astăzi,în Sala Mare,de la ora 19.00, sunteţi aşteptaţi la întâlnirea cu trupa Teatrului Naţional Pécs, Ungaria. Patru candidaţi îndârjiţi şi decişi sunt chemaţi la un interviu într-o cameră stranie. Uşa se închide şi începe o luptă dură, plină de enigme, fără limite morale sau tabuuri. Spectacolul Metoda Grönholm de Jordi Galceran în regia lui Ádám Horgas redă într-o oră şi jumătate, inteligent şi riguros, jocul grotesc al manipulării. O satiră amară a unei societăţi în căutarea umanităţii pierdute printre birouri şi dosare.

Citește și: EXCLUSIV La FIAC, mai mult ca niciodată arta modernă a avut cuvântul

 

Un recital-manifest marca Nicu Alifantis şi un eveniment-happening, unic în România – The Tango Orchestra Show 

 

Un festival cu tradiţie care, pe lângă producţii care oglindesc spiritul teatral românesc actual, şi-a dorit să ofere publicului, cel puţin în ultimii ani, evenimente muzicale deosebite. 

 

Ediţia din acest an beneficiază de prezenţa unor nume sonore din muzica românească, şi ei, la rândul lor, oameni de teatru: Nicu Alifantis şi Cári Tibor

 

Miercuri, 16 noiembrie, la ora 22.00, în Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Nicu Alifantis va susţine un recital-manifest, un răspuns la întrebarea retorică a poetului Nichita Stănescu: „De ce te-oi fi iubind, femeie visătoare, care mi te-ncolăceşti ca un fum…”. Se numeşte sugestiv Madame Mon Amour, pentru că este o poveste de dragoste spusă în diferite feluri, ritmuri, graiuri, sonorităţi neaşteptate, aidoma unui mozaic. Un concert dedicat femeii, dragostei şi prieteniei. 

 

Vineri, 18 noiembrie, la ora 22.00, în Sala Studio, Asociaţia Tango Timişoara propune publicului din Arad un eveniment-happening, poate unic în România. Este vorba despre un concept sincretic ce promovează tangoul ca formă de artă complexă, creându-i ramuri în dans, muzică, pictură, film. 

 

The Tango Orchestra Show este un eveniment muzical complet şi complex ce cuprinde tangouri originale compuse de Cári Tibor, interpretate de The Tango Orchestra – Cári Tibor Project şi „ilustrate” cu lucrări semnate de pictorul Andrei Medinski, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi plasticieni din Timişoara.

 

 

Lucrările sale au fost expuse de-a-lungul timpului în galerii din întreaga lume, iar creaţii ce îi poartă semnătura fac parte din importante colecţii. Prin lucrările prezentate într-un demers inedit şi original, Andrei Medinski încearcă şi reuşeşte să dea un plus de forţă şi “feeling” întregului concept artistic. 

Întreaga compoziţie muzical-vizuală este însoţită inspirat de dans... interpretat de profesionişti ai tangoului din Timişoara şi Arad. Invitaţi speciali ai evenimentului sunt: Csongor Kicsi şi Laísa Souza.

Două evenimente de neratat în cadrul FITCA 2016!

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel