Avem suficientă apă în sol? Unde se va simți mai pregnant seceta pedologică. ANM vine cu prognoza pentru luna mai
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
Ritmurile de vegetaţie ale culturilor agricole vor evolua normal în aproape toată ţara, mai intens la câmpie.

În ultima perioadă, seceta pedologică moderată și puternică continuă să afecteze extinse zone din Moldova și Oltenia, cu unele impacte locale în Muntenia, Dobrogea și Transilvania, informează Agerpres. În același timp, prognoza agrometeorologică publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 11 - 17 mai arată că rezerva de apă din sol pentru cultura porumbului va fi în general satisfăcătoare, apropiindu-se de nivelurile optime sau chiar optimale, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării.

"Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 centimetri, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în Maramureş, Crişana şi Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul, nord-vestul, vestul, sudul, sud-vestul şi estul Munteniei, centrul, estul şi sud-vestul Dobrogei, izolat nordul şi sudul Olteniei, estul Moldovei. Conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică) pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul şi sudul Munteniei, nordul şi centrul Dobrogei, estul şi sudul Transilvaniei. În cultura de porumb, rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite moderate de umiditate în sol se vor înregistra local în estul, sudul şi sud-estul Moldovei, estul Olteniei, sudul şi izolat nord-estul Munteniei, nord-vestul Banatului", spun meteorologii.

Cum este afectată vegetația de sezon

Ca urmare, ritmurile de vegetaţie ale culturilor agricole vor evolua în general normal în aproape toată ţara şi mai intens în zonele de câmpie, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Din punct de vedere fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla la alungirea paiului (70-100%), "burduf" şi înspicare (10-100%), precum şi înflorire (10-50%). Local, în sudul ţării se va semnala maturitatea în lapte (10-30%). Cultura de rapiţă va parcurge înflorirea (50-100%), apariţia silicvelor (10-100%) şi formarea boabelor în silicve (10-30%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie, iar la floarea-soarelui se vor continua răsărirea (50-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (20-100%), precum şi înfrunzirea (4-10 frunze) în sudul şi vestul ţării. În funcţie de data semănatului, porumbul va înregistra germinarea (70-100%), răsărirea (40-100%), formarea frunzei a treia (20-100%) şi începutul înfrunzirii (3-5 frunze).

Conform prognozei, în regiunile Transilvania și Moldova, sfecla de zahăr va continua să își exprime răsărirea (în proporție de 40-100%) și să dezvolte rozeta de frunze, în timp ce în cazul cartofilor, fazele predominante vor fi încolțirea și răsărirea (cuprinse între 30-100%), alături de formarea primei perechi de frunze (între 10-100%). În majoritatea plantațiilor, la culturile sâmburoase se vor remarca creșterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar în sudul țării, la soiurile timpurii de cireș, va începe coacerea în "pârgă". Speciile de semințe vor cunoaște o dezvoltare predominantă a aparatului foliar și a formării rodului. De asemenea, vița-de-vie va înregistra creșterea frunzelor și a lăstarilor, împreună cu formarea inflorescențelor, iar la soiurile timpurii de masă este posibil să înceapă înflorirea.

"În general, lucrările agricole specifice se vor efectua în bune condiţii în cea mai mare parte a ţării, acestea fiind întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii", notează agrometeorologii. Specialiştii recomandă, în această perioadă, următoarele lucrări: administrarea îngrăşămintelor minerale complexe (azotat de amoniu, NPK) la speciile de primăvară semănate în perioada optimă, efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi a dăunătorilor la culturile de câmp, precum şi în vii şi livezi, aplicarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile pomicole şi viticole şi continuarea verificării şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii de germinare.

Ce se anunță pentru luna mai

În perioada 11 - 17 mai, vremea va începe să se răcească treptat pe majoritatea suprafețelor agricole, intrând într-un trend normal din punct de vedere termic. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 12 și 19 grade la începutul intervalului, aproximându-se de normele climatologice, și între 7 și 18 grade în restul zilelor, cu valori mai scăzute cu până la cinci grade în toate zonele de cultură.

Maximele de temperatură vor oscila între 11 și 24 grade, acoperind cea mai mare parte a țării. Minimele de temperatură vor fi cuprinse între 2 și 14 grade, extinzându-se pe întreg teritoriul agricol, cu valori mai coborâte în depresiunile nordice și centrale. În același timp, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va fi între 10 și 18 grade Celsius, condiții optime pentru parcurgerea fazelor de creștere și dezvoltare ale plantelor, în special la culturile de primăvară deja semănate.

Până pe 17 mai, sunt anunțate ploi locale, uneori sub formă de averse, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape întreaga țară. Cantitățile de apă anticipate pot avea un impact semnificativ din punct de vedere agricol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel