Avem printre cele mai mici prețuri la energie electrică și gaze naturale din UE. Ministrul Sebastian Burduja vine cu vești bune
România continuă să aibă printre cele mai mici preţuri la energie electrică şi gaze naturale din UE.
România a avut în primul trimestru din 2024, al patrulea cel mai mic preţ la gaze naturale din Uniunea Europeană şi al cincilea la energie electrică, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care citează datele Eurostat preluate de Agerpres.
"O veste bună vine de la Eurostat: România continuă să aibă printre cele mai mici preţuri la energie electrică şi gaze naturale din Uniunea Europeană! În primul trimestru al anului 2024, ţara noastră a avut al patrulea cel mai mic preţ la gaze naturale şi al cincilea la energie electrică. Suntem încrezători că această tendinţă va continua şi în trimestrul al doilea, datorită ajustării şi prelungirii schemei de plafonare a preţurilor până la 31 martie 2025", a scris ministrul, vineri seara, pe pagina sa de Facebook.
Acesta a subliniat că, deşi perioada caniculară a adus preţuri mai mari pe pieţele spot, acestea nu au avut un impact negativ asupra facturilor primite de gospodării.
"Din datele primite pentru luna iunie de la principalii furnizori de energie electrică, preţurile facturate au fost cu până la 14% mai mici decât plafonul stabilit, protejând astfel consumatorii şi bugetul de stat", a precizat Burduja.
Se investește continuu în modernizarea rețelelor
Ministrul a reiterat că investiţiile strategice sunt prioritare şi a reamintit că săptămâna trecută au fost semnate alte 25 de contracte de finanţare, în valoare de peste 3,5 miliarde de lei, pentru modernizarea reţelelor electrice de distribuţie.
"În total, am atras pentru reţele, finanţări europene nerambursabile de aproape 7,5 miliarde de lei, mai mult decât în ultimele trei decenii! Şi veştile bune continuă: în toamnă lansăm un apel competitiv pentru investiţii în capacităţi de stocare a energiei electrice, în valoare de 150 milioane de euro. Principala preocupare a mea şi a echipei de la Ministerul Energiei rămâne protejarea consumatorilor şi asigurarea accesului la energie la preţuri corecte, acum şi în viitor", a punctat ministrul Energiei.
În anul 2024, prețurile energiei electrice au fost plafonate pentru a proteja consumatorii și a asigura accesibilitatea la energie electrică.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit următoarele tarife:
Consum lunar de energie între 0 și 100 kWh inclusiv: Preț: maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus
Consum lunar de energie între 100,01 și 255 kWh: Preț: maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus
Consum lunar de energie între 255 și 300 kWh: Preț: maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus
De pildă, dacă ai consumat 290 kWh într-o lună, primele 255 kWh vor fi facturate la 0,8 lei/kWh, iar celelalte 35 kWh vor fi facturate la 1,3 lei/kWh.
Măsura de plafonare a tarifelor va fi în vigoare până în martie 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News