Avem potenţial piscicol, dar nu procesăm peştele
Data publicării:
Autor: Diaconu Andreea
WhatsApp

România se situează pe ultimul loc din Uniunea Europeană când vine vorba de procesarea peştelui cu toate că este ţara cu cel mai mare potențial piscicol din Europa de Sud-Est. 

[caption id="attachment_209992" align="alignleft" width="240"] Sursă foto: www.maddy-sportdansmedia.blogspot.ro[/caption]

Deşi se situează pe primul loc în Europa de Sud-Est ca şi potenţial piscicol, România rămâne codaşa clasamentului atunci când vine vorba de procesarea peştelui, iar suprafaţa amenajată pentru piscicultură nu depăşeşte 10% din suprafaţa hidrografică a ţării.

Rând pe rând, la sfârşitul anilor '90, marile firme de prelucrare a peştelui au intrat în faliment şi au fost închise. Preşedintele  Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, Constantin Chiriazic, consideră că falimentarea fabricilor de prelucrare a peştelui trebuie pus pe seama deciziilor guvernelor care s-au succedat la Palatul Victoria în ultimii 15 ani: „Și-au bătut joc de unul dintre puținele sectoare industriale care se baza pe un potential autohton imens de materie primă, adică de pește de cea mai bună calitate, iar rezultatul este că astăzi importăm preparate și mai ales conserve din pește, inclusiv pentru rezervele statului, ceea ce este o crimă economică“, informează Capital.ro.

 În momentul de faţă, în România funcţionează aproximativ 100 unităţi mici de procesare primară a peştelui şi producerea de semiconserve, dar multe dintre acestea, printre care şi liderii de piaţă Negro 2000 SRL și Ocean Fish SRL, se bazează pe peştele de import şi mai puţin pe cel autohton.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel