Avem cel mai scump lapte din Europa. Prețul la raft a crescut cu 64%
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 10 noi 2022, 14:39
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Costurile tot mai mari ale furajelor și criza energetică a adus sectorul laptelui la limită. Prețul laptelui la raft a crescut cu peste 60% însă fermierii nu se bucură de acești bani. Ajunși în pragul disperării, unii aleg să își sacrifice animalele.

În România laptele are cea mai mare creștere de preț la raft din toată Uniunea Europeană – 64%-, cu toate acestea, crescătorii de vaci primesc cel mai mic preț pe lapte din toată UE. Cu alte cuvinte, 3 lei pe litru, în condițiile în care la raft laptele a ajuns și la 12 lei, potrivit spuselor europarlamentarului român Carmen Avram. În plus, a atras atenția europarlamentarul Carmen Avram, România se confruntă cu un deficit de 700 de mii de tone de lapte. În acest context, eurodeputatul român a cerut Comisiei Europene egalizarea subvențiilor, astfel încât fermierul român să beneficieze de același sprijin financiar ca și colegii lui din Europa de Vest.  „Tot sectorul laptelui se află în dificultate acum, dar unii sunt în mai mare dificultate decât alții. De exemplu, fermele din România, nefiind suficient de mature, în comparație cu cele din vestul Europei, sunt astăzi într-o situație dezastruoasă, care duce deja la falimente.

Crescătorii noștri își închid fermele și își vând sau sacrifică animalele. Azi, avem un deficit de lapte de peste 700 de mii de tone, iar în magazine nu mai găsești, practic, decât lapte din import. Ceea ce n-ar fi o problemă pe o piață comună, cu jucători aflați cam în același stadiu de dezvoltare. Astăzi, fermierii români au subvenții mult sub colegii lor din statele occidentale. De asemenea, ei trebuie să plătească cele mai mari prețuri la energie de pe întreg teritoriul UE. Iar soluții nu sunt nici în bugetul național, nici în noul instrument al Comisiei pentru situații de criză.

Deci, întreb Comisia Europeană, când crede că ne vom așeza cu toții la masă, să vorbim deschis despre o convergență reală și cum crede ea că fără convergență mai poate fi vorba despre competiție loială în UE”, a întrebat europarlamentarul Carmen Avram, în intervenția sa din cadrul ședinței Comisiei pentru Agricultură, din Parlamentul European, din 8 noiembrie 2022.

Ca răspuns la interpelarea europarlamentarului Carmen Avram, reprezentantul DG AGRI a confirmat situația grea în care se găsește sectorul din România, dar nu a oferit nicio soluție.

Uleiul, zahărul şi cartofii, în topul scumpirilor în ultimii ani

Potrivit datelor INS, alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost zahărul, cu creşteri de 49,99%, uleiul comestibil (+ 46,98%) şi cartofii, cu o majorare de preţ de 42,83%, scrie Agerpres. În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 34,17%, apă, canal salubritate - 22,05% şi transportul CFR - 20,92%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 1,16%, aceasta fiind şi sigura ieftinire înregistrată în luna septembrie din acest an faţă de octombrie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?