Data actualizării:
Data publicării:

Avantajele investițiilor în imobiliare, pe timp de criză

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Economie
WhatsApp

De la începutul pandemiei de COVID-19 s-a vorbit foarte mult despre criza economică inevitabilă și despre evoluția pieței imobiliare, în contextul crizei.

În mod obișnuit, în astfel de situații scad foarte mult prețurile pe piața imobiliară, iar cei care au sume mari de bani le pot investi în achiziții de imobile. Criza economică din 2008-2009 a dus la scăderea cu peste 50% pe această piață, în unele cazuri, apoi prețurile au revenit până la nivelul anterior crizei, după 2018, astfel încât câștigul a fost garantat.

Înainte de a face astfel de investiții, este nevoie și de o bună cunoaștere a pieței și de un plan de viitor, pentru că altfel, banii vor fi doar blocați. „Investiția în imobiliare, în ciuda aparențelor, poate fi destul de riscantă și presupune imobilizarea unor sume destul de mari de bani. Randamentul depinde de mulți factori și de cunoașterea mecanismelor pieței imobiliare, de exemplu, imobile valoroase, tendințe de dezvoltare, evoluția chiriilor etc. Micii investitori pot fi captivi în proiecte care nu se finalizează ori sunt vândute la prețuri de lichidare”, explică Emilian Duca, doctor în economie și consultant fiscal.

Cei care vor să folosească investiția în imobiliare ca alternativă la depozitul bancar vor avea de câștigat dacă reușesc să cumpere apartamente ce pot fi închiriate la prețuri mari. În același timp, și-ar putea crește veniturile, dacă doresc să vândă ulterior imobilele, în perioadele de creștere a prețurilor. Dacă aceste creșteri se înregistrează după mai puțin de zece ani, așa cum s-a întâmplat în cazul revenirii după criza economică anterioară, se poate considera că banii au fost plasați în investiții profitabile, însă mai trebuie să se ia în calcul și devalorizarea banilor.

Atenție la devalorizarea imobilelor și a banilor

În general, investiția în imobiliare este mai profitabilă decât păstrarea banilor într-un depozit bancar și mai puțin riscantă decât plasarea lor la bursă sau chiar într-un fond de investiții. Totuși, câștigul depinde de evoluția situației socio-economice ulterioare. Pot să apară probleme atipice, puțin obișnuite, care să ducă la devalorizarea imobilelor, dar și a banilor. „În perioade de criză, devalorizarea rapidă poate apărea numai în condiții de inflație ridicată. Prin urmare, nu orice criză conduce la devalorizarea banilor, însă pot apărea situații în care investițiile în acțiuni își pierd valoarea sau imobilele își pierd valoarea, de exemplu, prin reducerea numărului de cumpărători solvabili”, mai spune specialistul.

În perioada următoare este foarte posibil să se înregistreze scăderi semnificative pe piața imobiliară, mai ales pentru că programul Prima Casă a fost blocat și încă nu s-au stabilit regulile pentru acordarea împrumuturilor. Chiar dacă în primele luni ale anului 2020 s-a înregistrat o creștere semnificativă a vânzărilor de apartamente, situația s-a datorat unor contracte de împrumut aprobate de bănci înainte de declanșarea pandemiei. Rezultatele lunilor de lockdown și ale crizei economice care abia este la început se vor vedea abia în a doua parte a anului, iar după o scădere a vânzărilor va urma, în mod firesc, una a prețurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel