Data publicării:
Autorul masacrului din Bascov suferea de afecţiuni psihice grave. Ovidiu Alexinschi, psihiatru: Să nu aibă cineva impresia că cei bolnavi psihic sunt mai periculoşi decât oamenii obişnuiţi!
Medicul psihiatru de la Institutul de Psihiatrie Socoala, Ovidiu Alexinschi, a ţinut să explice că astfel de cazuri de mare violenţă se întâmplă, de cele mai multe ori, când tratamentul este întrerupt sau pacientul iese din evidenţa cadrelor de specialitate.
O crimă cumplită a avut loc în Argeș. Cinci persoane, membri ai aceleiași familii, au fost găsite moarte în casă, transmite Realitatea Plus. Printre victime se află și un copil de cinci ani. Apelul la 112 a fost dat de un bărbat. Din primele informații, se pare că soțul femeii ucise a sunat la poliție după ce a făcut descoperirea macabră. Bărbatul i-a găsit pe cei cinci membri ai familiei sale morți în propria casă. Mai exact este vorba despre soția sa, fiica de 5 ani, cei doi socri și un cumnat. Toate cele 5 victime erau fără suflare în momentul în care oamenii legii au ajuns la fața locului. Cu toții au fost înjunghiați. Primul suspect este unul dintre frații soției bărbatului. Acesta ar avea probleme psihice și ar fi fost deja depistat de către oamenii legii.
Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola, Iaşi, a explicat la Digi24: "Nu este nimic neobişnuit ca pacienţii cu tulburări psihice să se afle acasă, problema este dacă pacientul respectiv era în evidenţă şi urma un tratament activ, dacă familia se îngrijea ca el să meargă regulat să-şi ia tratamentul, dacă era sub supravegherea doctorilor specialişti, dacă era prins în reţeaua ambulatorie de specialitate. Din nefericire, majoritatea cazurilor de acest gen, cu violenţă, se întâmplă la pacienţii care ies de sub urmărirea unor specialişti dar şi din cauză că familia nu-i referă lunar sau ori de câte ori este nevoie la tratament."
Potrivit medicului Alexinschi, există anumite semnale care ar trebui să ne dea de gândit că ar putea să urmeze gesturi de o asemenea cruzime: "Să nu aibă cineva impresia că cei cu tulburări psihice sunt mai periculoşi decât oamenii obişnuiţi din populaţia generală. Dar atunci când se întâmplă ca un pacient cu tulburări psihice grave să producă asemenea fapte, de multe ori sunt de o foarte mare violenţă. Sunt foarte multe căi prin care aceşti oameni pot fi ajutaţi şi pot fi inseraţi psihosocial dar şi medical. Cu toate astea, din cauza sărăciei, foarte multe familii, mai ales din mediul rural, fie nu au bani să ajungă la medic, fie nu îşi urmează tratamentul prescris de medicul curant. O altă problemă este că nu există un lanţ terapeutic articulat, adică un pacient diagnosticat să fie urmărit ulterior de un medic de familie, psiholog, asistent social, toate acestea conturează un tablou destul de dezorganizat al asistenţei şi, din nefericire, pot apărea asemenea cazuri care, la câteva luni de zile, se repetă" a mai spus dr. Alexinschi.
Gheorghe Stancu, primarul comunei Bascov, judeţul Argeş, a precizat la Antena 3 că individul se afla în evidența medicului de familie cu afecțiuni psihice grave, dar până acum nu a făcut niciodată probleme familiei. După ce ar fi comis oribila crimă, individul, în vârsta de 53 de ani, ar fi încercat să-şi pună capăt zilelor dar a fost oprit la timp de poliţişti. Sora agresorului este asistenta la spitalul Militar. Soțul ei medic la spitalul militar - general care se pensionase în urmă cu două luni, este în stare de şoc. Ancheta continuă pentru a fi stabilite toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News