Autorecenzarea se termină în curând - peste 11 milioane de formulare completate. Care este următoarea etapă a recensământului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Anna Shvets)
Sursă foto: Pexels (Anna Shvets)
Autorecenzarea este aproape de final, iar următoarea etapă este cea a recenzării la domiciliu. Aproape jumătate din populația României a trecut deja prin prima etapă. 

După ce perioada de autorecenzare se va finaliza, va începe cea a recensământului clasic, din ușă în ușă. 

”Mâine, la ora 24, se încheie prima autorecenzare din istoria recensămintelor din România. Mai avem 32 de ore, mai au cei care nu s-au autorecenzat. Dacă nu au făcut acest lucru, nu este nimic neobișnuit. După 31 mai începe ultima etapă a recensământului din acest an, care va dura până pe 17 iulie. Recenzorii, unul dintre cei 20.000 de recenzori care există în țară, vor veni înarmați cu o tabletă la ușa fiecăruia dintre persoanele pe care în sectorul său de recensământ și îl va căuta în vederea recenzării. 

Dacă nu îl găsește acasă, ceea ce este probabil, va lăsa fie un bilet, fie se va adresa unui vecin, asta mai ales în cazul zonelor rurale, pentru a atenționa că a trecut și urmează să mai treacă și în zilele următoare, la o anumită oră. Dacă persoana care trebuie să fie recenzată nu e de găsit la acele ore poate lăsa de asemenea prin vecini sau alte mijloace o atenționare pentru recenzor, când poate fi găsit”, a afirmat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS. 

Ce riscă cei care nu sunt recenzați

”Recensământul este obligatoriu, el rămâne totuși o acțiune civică, o acțiune de responsabilitate a întregii populații rezidente a României, pentru că de datele recensământului depind foarte multe date importante pentru toate comunitățile. Cei care nu vor să fie recenzați riscă, în ultimă instanță o amendă între 1.000 și 3.000 de lei, în funcție de gravitatea obstrucției. 

Recenzorii vor lucra permanent și mai ales în weekend, pentru că sunt zilele în care majoritatea oamenilor se află la domiciliu, deci atunci pot fi găsiți. Chiar dacă nu ar putea fi găsiți pentru recenzare, se poate stabili un contact pentru o dată la care să aibă loc recenzarea efectivă”, a mai adăugat Alexandrescu în intervenția sa la Antena3. 

Citește și: De ce atât de mulți tineri se gândesc că nu vor să aibă copii vreodată

Recensământ 2022: Cum afli dacă ai făcut corect autorecenzarea și nu mai e nevoie să vină recenzorul la tine acasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel