Urmărește emisiunea live
Autopsie virtuală. Mumia unui copil din secolul XVII a fost scanată de oamenii de știință (Imagini în articol)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: www.frontiersin.org
Sursă foto: www.frontiersin.org
Mumia unui copil care a trăit în secolul XVII a fost supusă unui examen CT, pentru o ”autopsie virtuală”. 

Copilul a fost găsit într-o criptă aristocratică a unei familii austriece, unde condițiile au permis mumificarea naturală, păstrând țesuturile moi care conțineau informații critice despre viața și moartea sa. Cadavrul a fost îngropat într-un sicriu de lemn nemarcat în locul sicrielor elaborate de metal rezervate celorlalți membri ai familiei îngropați acolo. Echipa a efectuat o autopsie virtuală și o testare cu radiocarbon și a examinat înregistrările de familie și indicii materiale cheie de la înmormântare pentru a încerca să înțeleagă cine era copilul și cum a arătat viața lui scurtă, scrie Heritage Daily.

”Acesta este doar un caz”, a spus Andreas Nerlich, autorul principal al lucrării publicate în Frontiers in Medicine, ”dar, deoarece știm că ratele de deces timpurii ale sugarilor erau în general foarte mari la acel moment, observațiile noastre ar putea avea un impact considerabil în reconstrucția generală a vieții copiilor chiar și în clasele sociale superioare.”

În ciuda faptului că era supraponderal, micuțul suferea de malnutriție

Autopsia virtuală a fost efectuată prin scanare CT. Nerlich și echipa sa au măsurat lungimile oaselor și au analizat erupția dentară și formarea oaselor lungi pentru a stabili dacă copilul avea un an sau mai mult când a murit. Țesutul moale a arătat că copilul era un băiat supraponderal pentru vârsta lui, demonstrându-se că părinții lui au putut să-l hrănească bine, dar oasele spuneau o poveste diferită.

Coastele copilului au devenit malformate în modelul numit rozariu rahitic, care se observă de obicei în rahitismul sever sau scorbut. Deși a primit suficientă mâncare pentru a crește în greutate, era încă subnutrit. În timp ce înclinarea tipică a oaselor văzută în rahitism a fost absentă, aceasta poate să fi fost din cauza faptului că el nu a mers și nu s-a târât. Deoarece autopsia virtuală a relevat că avea o inflamație a plămânilor caracteristică pneumoniei, iar copiii cu rahitism sunt mai vulnerabili la pneumonie, este posibil ca această deficiență nutrițională să fi contribuit chiar la moartea sa prematură.

”Combinația dintre obezitate și o deficiență severă de vitamine poate fi explicată doar printr-o stare nutrițională în general ”bună” împreună cu o lipsă aproape completă de expunere la soare”, a spus Nerlich, adăugând: ”Trebuie să reconsiderăm condițiile de viață ale copiilor aristocrați din vechile societăți înalte”.


Sursă foto: www.frontiersin.org

A fost înmormântat alături de bunicul său

Cu toate acestea, deși Nerlich și echipa sa au stabilit o cauză probabilă a morții, problema identității copilului a rămas în continuare. Deformarea craniului său a sugerat că sicriul său simplu de lemn nu era destul de mare pentru copil. Cu toate acestea, examinarea de specialitate a îmbrăcămintei sale a arătat că a fost îngropat într-o haină lungă, cu glugă, din mătase scumpă. El a fost, de asemenea, înmormântat într-o criptă rezervată exclusiv puternicilor conți de Starhemberg, care și-au îngropat acolo deținătorii de titluri din familie, în mare parte fiii întâi-născuți și soțiile lor. Aceasta însemna că cel mic era cel mai probabil un fiu primul născut al unui conte de Starhemberg.

Datarea cu radiocarbon a unei mostre de piele a sugerat că a fost înmormântat între anii 1550-1635 d.Hr., în timp ce înregistrările istorice ale administrației criptei au indicat că înmormântarea sa a avut loc probabil după renovarea criptei în jurul anului 1600 d.Hr. El a fost singurul copil îngropat în criptă.

”Nu avem date despre soarta altor copii din familie”, a spus Nerlich, referitor la înmormântarea copilului, continuând: ”Conform datelor noastre, copilul a fost cel mai probabil primul fiu născut după ridicarea criptei familiei, așa că e posibil să fi fost îngrijit în mod special”. 

Acest lucru însemna că există un singur candidat probabil pentru băiețelul cu haina de mătase: Reichard Wilhelm, a cărui familie îndurerată l-a îngropat alături de bunicul său Reichard von Starhemberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel