Autocar cu refugiaţi, blocat in Ungaria. 3 copii nu au paşaport biometric. O pasageră a murit pe loc, din cauza epuizării
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Autocar cu refugiaţi
Autocar cu refugiaţi
Autoritățile din Ungaria au blocat mai multe autocare pline cu refugiați ucraineni pentru că unii copii nu au pașapoarte biometrice, anunță Digi24. 

Situaţia pare să fie tot mai complicată în Ungaria. Pasagerii au ajuns la ora 7 dimineaţa iar în acest moment încă sunt blocaţi acolo, alături de alte microbuze pline cu oameni care ar trebui să ajungă la Budapesta pentru a-şi continua drumul. În autocar au fost 61 de persoane, în special mame cu copii mici. Potrivit ultimelor informaţii, una dintre femei a decedat, cel mai probabil din cauza epuizării. 

Blocarea autocarelor are loc pe fondul deciziei luate joi de Ministerul de Interne din Ungaria de a nu permite accesul refugiaților ucraineni dacă nu au pașapoarte biometrice.Sute de oameni, adulţi şi copii, au fost anunțați atunci că nu au documentele necesare pentru a intra în spațiul Schengen iar la vămile de la Borșa, Petea și Nădlac s-au format cozi uriaşe. "Din păcate ,au stat la întrare în Ungaria zece ore, asta în condițiile în care erau doar femei cu copii și bătrâni. Vecinii noștri trebuie sa se hotărască de care parte a baricadei sunt!", a declarat Dinu Birtoc, primarul din Călinești Oaș, pentru gazetanord-vest.ro

Cei care le-au sărit în ajutor, atunci, refugiaţilor respinşi la vamă au fost bihorenii care s-au oferit să-i găzduiască până la clarificarea situaţiei. În județul Bihor sunt deja cazate câteva sute de refugiați din Ucraina, toți în spații puse la dispoziție de entități private și de cetățeni. De asemenea, Episcopia Greco-Catolică a Oradiei îngrijește de la sfârșitul săptămânii trecute 24 de refugiați din regiunea Odessa, iar numeroși preoți greco-catolici au anunțat că își pun casele la dispoziție. Ulterior, Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că a discutat cu omologul său maghiar, Szijjártó Péter, iar acesta l-a asigurat că Ungaria a decis să ridice aceste restricţii privind intrarea refugiaţilor ucraineni în Ungaria.  Autocarele pline cu refugiați ucraineni plecaseră din Sighetu Marmației și urma să îi ducă pe aceștia la gara din Budapesta. Peste 3500 de oameni ajung în Gara de tranzit în fiecare zi şi apoi pleacă spre Budapesta. Sunt organizate şi tabere de refugiaţi şi multi oameni sunt cu copii mici, dar şi bătrâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel