Austria, țara care a refuzat accesul României în Schengen, recunoaște că 40% dintre migranți au venit dinspre Serbia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Autoritățile din Austria au recunoscut că aproape 40% dintre migranții care intră în țară vin dinspre Serbia.

Ministerul de Interne de la Viena anunță că țara a înregistrat o reducere semnificativă a solicitărilor de azil, care pe parcursul anului 2022 au depășit cifra de 100.000. Autoritățile au precizat că, potrivit datelor oficiale, în luna noiembrie s-au înregistrat 11.890 de solicitări de azil, cu o treime mai puține decât în luna precedentă.

Numărul total de solicitări de azil de anul acesta, 101.757, nu a fost cu mult mai mare față de cifra din anul 2015, atunci când sute de mii de migranți din Orientul Mijlociu au venit spre Europa, aproximativ 90.000.

Ministerul spune că scăderea numărului de cazuri se datorează faptului că se fac controale la frontiera cu Ungaria și că Serbia a introdus obligativitatea vizelor pentru migranții care vin din Tunisia.

CITEȘTE ȘI     -     S-a speriat Austria de răspunsul românilor după refuzul de la JAI? Ministrul de Afaceri Europene de la Viena, mesaj: Aderarea la Schengen, pas cu pas

Austria recunoaște că 40% dintre migranți vin dinspre Serbia

Conform autorităților de la Viena, 40% dintre solicitanții de azil au ajuns în Austria după ce au trecut prin Serbia fără viză. Aceștia au trecut din Serbia în Ungaria după care din Ungaria au trecut în Austria, autoritățile de la Budapesta nefăcând nimic în a stăvili pe cei care voiau să ajungă pe teritoriul austriac. La începutul lunii decembrie, Austria s-a opus aderării României la Spațiul Schengen pe motiv că foarte mulți migranți ar trece prin țara noastră în drumul lor spre Austria.

De asemenea, autoritățile din Serbia au anunțat că începând cu 1 ianuarie 2023 vor solicita vize și pentru cetățenii indieni. Conform EFE, pe lângă eliminarea posibilității de a călători fără vize pentru cetățenii din Tunisia, Serbia a eliminat din octombrie acest lucru şi pentru cei din Burundi.

Serbia le-a permis accesul fără viză doar cetățenilor din țările care nu au recunoscut independența Kosovo, proclamată în 2008. Reamintim în acest sens că tensiunile dintre Belgrad și Priștina s-au intensificat în ultima lună (citește mai mult AICI).

80.000 de solicitări de azil au fost respinse de Austria în perioada ianuarie - noiembrie 2022, în timp ce 19.500 de persoane au primit protecție din partea Vienei. De asemenea, statul austriac găzduiește aproximativ 70.000 de refugiați ucraineni, iar mare parte dintre ei primesc, de asemenea, sprijin, din partea autorităților, conform Agerpres.

CITEȘTE ȘI     -     Vasile Puşcaş, fost negociator şef al României cu UE, despre eşecul aderării la Schengen: Nu s-a detectat o strategie limpede de acțiune și negociere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel