Data publicării:

Austria şi-a pus singură beţe în roate când a blocat aderarea României la Schengen. CCIR, cifre oficiale: Cât exportă Austria în România anual

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Camera de Comerţ a României a spus, într-un răspuns exclusiv pentru DC NEWS, câte firme cu capital austriac sunt în România, dar şi care este totalul investiţiilor directe austriece în România. 

Alegeri prezidentiale 2024

Conform datelor puse la dispoziţie de CCIR, Austria este şi ea impactată de blocarea aderării României la Schengen. Asta pentru că în ultimii ani România a importat mult mai mult decât a exportat în Austria. În 2016, spre exemplu, volumul importurilor din Austria a fost de 2405,7 milioane euro, în timp ce exporturile s-au ridicat la 1360,8 milioane de euro. Iar diferenţa a tot crescut, astfel încât în 2022 volumul importurilor a fost de 3293,09 milioane de euro, în timp ce exporturile s-au dus doar la 1899,38 milioane de euro, adică o diferenţă de 1393,71 milioane de euro în defavoarea României.  

Doar că aşteptarea în vamă scumpeşte bunurile de consum, lucru care afectează şi sumele de bani care ajung în Austria.

Am solicitat Camerei de Comerţ şi Industrii a României să ne spună câte firme cu capital austriac sunt în România. Am aflat, astfel, că "totalul companiilor cu capital austriac în România în decembrie 2022 era de 8368, conform ONRC (n.r. Oficiul Naţional al Registrului Comerţului). Totalul capitalului social subscris al companiilor de mai sus, tot pentru decembrie 2022, era de 5,32 miliarde euro". 

În ceea ce priveşte totalul investiţiilor directe austriece în România, suma se ridică la 12,28 miliarde de euro la finalul anului 2021, conform BNR, mai arată sursa citată. 

Greşeala veto-ului austriac a fost evidenţiată şi de senatorul PSD Titus Corlăţean, într-un interviu pentru Der Standard. 

"Partidul de guvernământ austriac a folosit, în mod imoral, România pentru luptele sale politice interne, înainte de alegerile din Austria inferioară. Nici măcar nu şi-au atins scopul. Au pierdut majoritatea, au alimentat extrema dreaptă din Austria şi au pus în pericol un parteneriat, inclusiv unul economic, cu o ţară cheie. Noi ne-am pierdut încrederea în parteneriatul cu Austria. Dincolo de daunele politice, avem sentimentul umilirii societăţii româneşti. (...)

Am înţeles că industria pierde 200 de milioane de euro pe zi pentru că nu am putut intra în Schengen", a explicat Corlăţean. CITEŞTE AICI MAI MULTE

La servicii, România stă mai bine

"La nivelul lunii august 2022, Austria ocupă locul 12 în top destinații de export și locul 11 în top țări de origine import",  mai arată CCIR. 

În ceea ce priveşte volumul schimburilor de servicii, România stă ceva mai bine. În 2021, conform Eurostat, cifrele arată astfel: pe export - credit, 1399,4 milioane de euro, iar pe import-debit, 876,8 milioane de euro. 

Am cerut însă să aflăm şi ce servicii exportă România în Austria. Vom reveni cu detalii. 

În decembrie 2022, Guvernul Austriei a blocat aderarea României la spaţiul Schengen prin exercitarea dreptului de Veto în consiliul JAI. Au fost invocate atunci probleme cu migraţia ilegală, care însă au fost demontate atât de ţara noastră, cât şi de Frontex, serviciul european care se ocupă de siguranţa la graniţele externe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel