Austria nu vrea să adere la NATO. Ministrul de Externe: Avem o situație diferită
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg
Ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg
În contextul anunţului recent al candidaturilor Finlandei şi Suediei la NATO, ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a declarat luni că ţara sa nu are nicio intenţie de a adera la alianţa nord-atlantică.

„Avem o situaţie geografică complet diferită. Avem şi o istorie diferită şi cred că trebuie pur şi simplu să se ţină seama de asta”, a explicat el presei cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, la Bruxelles, scrie Digi24.

Schallenberg a adăugat că asta nu înseamnă că Austria este neutră politic: „Nu există neutralitate într-un război de agresiune”, a spus ministrul, referindu-se la invazia rusă în Ucraina. „Am adoptat o poziţie foarte clară, susţinem toate sancţiunile şi face tot ce putem în privinţa sprijinului” a continuat el. 

Întrebat dacă securitatea Austriei poate fi garantată în afara NATO, reprezentantul Guvernului de la Viena a afirmat că ţara sa intenţionează să crească investiţiile în securitate, conform Agerpres.

Şeful diplomaţiei austriece a apreciat că este important să ne dăm seama că „lumea nu este atât de prietenoasă cât ne-am dori” şi există state care sunt gata să facă uz de forţa militară pentru a-şi susţine interesele.

Finlanda și Suedia vor în NATO. Erdogan se OPUNE

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că nu va aproba aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, informează Agerpres, citând Reuters. El a adăugat că nu este cazul ca delegaţii ale celor două ţări să vină în Turcia pentru a-l convinge.

Reacția lui Erdogan vine după ce premierul suedez Magdalena Andersson a cerut sprijinul parlamentului de la Stockholm în vederea depunerii candidaturii ţării sale la NATO. În plus, joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat la rândul lor că Finlanda va cere aderarea la NATO "fără întârziere" (Vezi știrea AICI).

Invazia militară rusă asupra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia şi Finlanda cu privire la statutul lor militar. Cele două ţări sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului 'Parteneriat pentru Pace'.

Când vor fi Finlanda și Suedia o problemă pentru Rusia. Avertismentul lui Putin

Vladimir Putin a lansat un avertisment la adresa Finlandei și Suediei. Preşedintele rus a declarat luni că extinderea NATO în aceste țări nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul Finlandei și Suediei, transmite Agerpres, citând AFP şi EFE.

Citește știrea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel